Stoję przed problemem określenia ceny produktu, gdzie cena jest zależna od tego ile sztuk konkretnego produktu dany klient kupił. Przykład: cena podstawowa książki wynosi 100 zł, jeśli jednak klient się zaloguje i kupi jedenastą z kolei książkę to otrzyma ją za 90 zł a za dwudziestą pierwszą zapłaci już tylko 80 zł. . Dodatkowym utrudnieniem jest to, że są dwie klasy produktów, dla jednych obniżka następuje tak jak dla owej książki - po 10 i 20 egzemplażach a dla innych produktów po 5 i 10-tym.
Największym problemem jest dla mnie obliczenie ceny w chwili gdy dany klient kupił już wdcześniej np. 8 książek a chce zamówić jeszcze trzy z czego dwie trzeba policzyć za 100 a jedną za 90 zł.
Próbowałam zmontować jakąś regułę, ale wychodzą mi koszmarne wynalazki. Nie dość, ze są mało eleganckie i olbrzymie (a zapewne da się to ująć w paru linijkach kodu) to w dodatku naprodukowałam całą masę tabelek w MySOL-u a i tak całość nie chce działać. Jestem jednak klasyczną babą, jak napotkam na problem natury logicznej to się gubię...