Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Zend Optimizer - problem z home.pl
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
angmar
Witam,

Mam pewien problem ze swoim providerem i nie bardzo wiem co w zaistniałej sytuacji zrobić. Posiadam konto Business Starter na home.pl i w ramach tego konta chciałem uruchomić stronę www. W tym celu kupiłem w TemplateMonster flashowego CMS-a. No i zaczęły się schody...

Po umieszczeniu plików na serwerze i próbie uruchomienia panelu administratora CMS-a celem konfiguracji wyświetliła mi się informacja o treści:

Cytat
Zend Optimizer not installed

This file was encoded by the Zend Guard. In order to run it, please install the Zend Optimizer (available without charge), version 3.0.0 or later.
Seeing this message instead of the website you expected?
This means that this webserver is not configured correctly. In order to view this website properly, please contact the website's system administrator/webmaster with the following message:

The component "Zend Optimizer" is not installed on the Web Server and therefore cannot service encoded files. Please download and install the Zend Optimizer (available without charge) on the Web Server.

Zwróciłem się z tym problemem do home.pl. Najpierw na czacie dowiedziałem się, że na serwerach home.pl zainstalowany jest Zend w wersji 2.2.0 (wersja sprzed 2 czy trzech lat, aktualna to 3.3.9 jeśli się nie mylę).
http://home.pl/files/phpinfo.php5

Zadzwoniłem więc na infolinię, bo czat to zabawka dobra dla gimnazjalistów. Tam pani, po konsultacji z technicznymi, poinformowała mnie o tym, że home.pl nie ma wsparcia dla Zend Optimizer i nie planują tego.

No i tym samym zostałem kopnięty w dupę przez providera, któremu płacę za usługi, i pozostawiony sam sobie po kolana w gównie z fakturą na 240 dolarów za CMS-a w ręku...

Ma ktoś z Was jakiś pomysł jak mógłbym sobie z tym problemem poradzić? Szczerze mówiąc po reakcji home.pl nieco mi ciśnienie skoczyło i najchętniej bym w jakiś sposób na nią zareagował, bo dla mnie ich postawa jest ewidentnie na zasadzie "pier***le nie robię" - mają taki a nie inny konfig i nieważne że jest przestarzały - jak się nie podoba to zjazd...

Płacę im 3 stówy rocznie (+ VAT) i nie widzi mi się wyrzucanie w błoto 240 dolarów za CMS którego nie mogę u nich uruchomić ze względu na przestarzałe oprogramowanie na serwerze. Również wykupowanie kolejnego hostingu na serwerze spełniającym wymagania CMS-a mi się nie uśmiecha, bo to dodatkowy koszt, który musiałbym ponieść tylko dlatego, że home.pl się nie chce.

Czy jest jakiś sposób na to, żeby wymusić na nich aktualizację przestarzałego oprogramowania?
wookieb
Nie wiem czy nawet jest możliwe inne odkodowanie plików .php zakodowanych w ten sposób.
Generalnie powinieneś po prostu zmienić hosting. Home nie ma obowiązku instalowania wszystkiego co klient chce. Taką mają ofertę i koniec - błędem klienta jest niedobranie hostingu do potrzeb.
Na jaki hosting powinieneś przejść - niestety nie wiem, który oferuje to czego potrzebujesz.
angmar
Cytat(wookieb @ 17.09.2010, 10:18:59 ) *
błędem klienta jest niedobranie hostingu do potrzeb.

Hosting w home wykupiłem parę lat temu, wówczas nawet przez myśl mi nie przeszło, że kiedyś będę stawiał tam flashowego CMS-a. Tak więc trudno nazwać to błędem, bo - jak to się mówi - "jakbym wiedział, że się za dwa lata przewrócę, to bym się wczoraj sam położył".

Zmiana hostingu chodzi mi po głowie, bo coś mi się widzi że z home.pl walka jest bardziej bezprzedmiotowa niż z przysłowiowymi wiatrakami. Googlałem nieco z rana w tym temacie i na jakimś forum znalazłem info o hostingu www.supergreenhosting.com. Kosztuje 47,40$ rocznie i w knowledgebase jest takie Q&A:

Cytat
Do you support Zend Optimizer?
Yes, Super Green Hosting supports Zend Optimizer v3.3.0.

Hosting w home.pl kończy mi się w marcu, wiec pół roku psu w dupę... ale z drugiej strony pół roku home.pl to i tak 4x mniej niż koszt CMS-a, więc mniejsze zło.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś wypowiedział się na temat oferty wspomnianego wyżej providera, bo przyznaję bez bicia że jestem w tym temacie tak samo super zielony jak nazwa ich domeny ;-)
wookieb
Tu są opinie
http://www.web-hosting-top.com/web-hosting...ing.com-reviews

Nie znam tego hostingu, na świecie jest ich ogrom. Cena wygląda ok, jeżeli nie potrzebujesz super hiper serwera myślę, że może wystarczyć.

Cytat
Hosting w home wykupiłem parę lat temu, wówczas nawet przez myśl mi nie przeszło, że kiedyś będę stawiał tam flashowego CMS-a. Tak więc trudno nazwać to błędem, bo - jak to się mówi - "jakbym wiedział, że się za dwa lata przewrócę, to bym się wczoraj sam położył".

To może tak. Niedobranie oprogramowania do hostingu smile.gif
angmar
Cytat(wookieb @ 17.09.2010, 10:52:30 ) *
To może tak. Niedobranie oprogramowania do hostingu smile.gif

OK, można tak to określić. Tylko czy komukolwiek mogłoby przyjść na myśl, że uznawana za jedną z najlepszych w Polsce firma hostingowa bazuje na rozszerzeniach zwiększających bezpieczeństwo w wersji sprzed 3 lat i nie dość, że nie fatyguje się z ich aktualizacją, to jeszcze ma klienta głęboko w dupie i przy najdrobniejszej próbie interwencji w tej sprawie spycha go szufelką do kosza na śmieci tak szybko, jak tylko jest to możliwe?

No ale z drugiej strony... "bo to Polska właśnie", więc czego się spodziewać...
wookieb
Cytat(angmar @ 17.09.2010, 14:16:08 ) *
No ale z drugiej strony... "bo to Polska właśnie", więc czego się spodziewać...

Dużo by gadać... Nie spodziewaj się rewelacji od 99% polskich firm IT
mitring
Przerabiałem to samo winksmiley.jpg stronka na Joomla czy Drupal działa, napisałem sobie system co miał coś tam robić winksmiley.jpg i klops. Ich cały system bo nie jest to Apache tylko jakiś wymysł IdeaWebServer.

Po dłuuuugiej rozmowie z administratorami powiedziałem co myślę, przeniosłem wszystkie strony + strony moich klientów na inny serwer jak chcesz kolego wiedzieć jaki napisz PW aby nie było reklamy. Wszystko działa taniej i pomoc jest konkretna.

Home.pl nawet pocztę ma do bani bo połowa poczty trafia z automatu do spamu i nie przez treści ale przez to, że część ich IP jest na spamlistach

@wookieb - wiem, że nie ma obowiązku operator instalować jakieś wymysły użytkownika ale czy Zend_* jest jakimś super dodatkiem ? Przyznaj, że to jest przegięcie smile.gif

Pozdrawiam
angmar
Cytat(mitring @ 17.09.2010, 15:24:39 ) *
Home.pl nawet pocztę ma do bani bo połowa poczty trafia z automatu do spamu i nie przez treści ale przez to, że część ich IP jest na spamlistach

Właśnie w tym momencie to przerabiam, bo klient wysyła mi materiały do publikacji z konta na interii, a ja muszę się co chwilę logować do home.pl na konto pocztowe i wygrzebywać je z katalogu spamowego... masakra...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.