na początek plik
db.php
<? function db_connect($dbon) { $host = 'localhost'; $user = 'root'; $password = 'krasnal'; $dbName = 'testowa'; if ($dbon ==1) { } else { } } ?>
który wczytuje gdy chce na stronie się połączyć lub rozłączyć z bazą.
wszystko działało dopuki nie zrobiłem sobie funkcji w pliku
poprawnosc.php
<? include "db.php"; function userjest($xyz) { db_connect($dbon == 1); if ($xyz = 1) { if (($mailexist == 0)&&($userexist == 0)) { $sql = "INSERT into gracze VALUES ('','$login','$haslo','$email','1','1','1','1')"; db_connect($dbon = 0); } else { db_connect($dbon = 0); echo "<p>gracz o takim samym loginie lub adresie istnieje!<br><a href=\"reg_form.php\">Powrót do formularza</a></p>"; } } else { if ($userexist == 0) { echo "nie ma takiego użytkownika<br> <a href=\"index.html\">zaloguj się ponownie</a><br> lub przejdź do strony <a href=\"reg_form.php\">rejestracji</a>"; db_connect($dbon = 0); } else { if ($userexist == $hasloexist) { $graczid = mysql_query("select 'id' from 'gracze' where login = '$login'");//przypisanie wartości zmiennej do sesji db_connect($dbon = 0); include "gra.php"; } else { db_connect($dbon = 0); echo "niepoprawne dane <br> <a href=\"index.html\">zaloguj się ponownie</a><br> lub przejdź do strony <a href=\"reg_form.php\">rejestracji</a>"; } } } } ?>
do której wyciągnąłem elementy rejestracji i logowania ze stron do tego przeznaczonych
i odpowiednio do rejestracji
reg.php
<? include "poprawnosc.php"; $login; $haslo; $haslo2; $email; $akcept; $login = ($_POST["login"]); $haslo = ($_POST["haslo"]); $haslo2 = ($_POST["haslo2"]); $email = ($_POST["email"]); $regulamin = ($_POST["regulamin"]); if (($haslo == $haslo2)&&($regulamin=="on")) { userjest($xyz = 1); } else { } ?>
i do logowania
login.php
<? include ("poprawnosc.php"); $login; $haslo; $login = ($_POST["login"]); $haslo = ($_POST["haslo"]); userjest($xyz = 2); ?>
i jak już mówiłem dopuki elementy funkcji porawnosc były porozkładane po pikach z logiem i rejestracją i do tych plików był includowany plik db.php to wszystko było pięknie ale jak zmieniłem na to co teraz to zasypuje mnie błędami.
Cytat
Warning: mysql_close(): no MySQL-Link resource supplied in c:\usr\krasnal\www\azbest22\db.php on line 15
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\azbest22\poprawnosc.php on line 10
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\azbest22\poprawnosc.php on line 11
Nie wybrano żadnej bazy danych
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\azbest22\poprawnosc.php on line 10
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\azbest22\poprawnosc.php on line 11
Nie wybrano żadnej bazy danych
walcze z tym już kilka godzin doszukując się co mogłem przegapić więc proszę o pomoc.