Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][xml][mysql] dziwne znaczki w tagach xml
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pag-r
Przegooglowałem już naprawdę dużo i nie mogę znaleźć rozwiązania więc opisze je tutaj. Może ktoś wpadnie na jakiś niestandardowy pomysł. Mianowicie generuje z bazy (latin2) plik xml z treścia w utf-8. Mam w kodzie, żeby odczyt z bazy był w latin2, po czym konwertuje przy pomocy iconv('latin2', 'utf-8', $tresc) i finalnie powinenem dostać plik xml z polskimi znakami. Edytor to netbeans 6.9 (domyślne kodowanie - utf8, zakładam, że bez BOM). I przy próbie otwarcia pliku w firefox dostaję oto taką informacje

Może mi któs wytłumaczyć co to jest i jak to usunąć?
  1. echo "<category>" . $xml->latin2utf($pValue['nazwa_kategorii']) . "</category>\n";
  2. ...
  3. var_dump($xml->latin2utf($pValue['nazwa_kategorii'])); daje:
  4. string 'Lampy' (length=5)
  5.  
  6. string 'Fotele' (length=6)
  7.  
  8. string 'Krzesła' (length=8)

Więc koduje prawidłowo. Już brak mi pomysłów :<.
wookieb
Pokaż cały wygenerowany xml
pag-r
plik xml
wookieb
W jednym miejscu miałeś zły znak utf-8.
"Lampa sto(tutaj dziwny znak)owa". Po zmianie znaku wszystko jest ok.
pag-r
hmm, masz racje, ale to w takim razie coś mam nie tak z kodem generującym ten plik xml, bo czasem pojawia się on w losowym miejscu.
wookieb
Podejrzewam, że znaki które podałeś do konwersji niekoniecznie muszą być w latin2. na twoim miejscu użylbym mb_convert_encoding gdzie 3 parametr jest listą możliwych kodowań.
pag-r
Hmm, użyłem : funkcji wyszukującej błędy i dostaję taki error:Input is not proper UTF-8, indicate encoding ! Bytes: 0xB3 0x6F 0x77 0x61. Googluje ten error i ni w ząb nic nie pasuje do błedów jakie mógłbym mieć w swoim kodzie
//edit
nareszcie działa:)
  1. $string =iconv("latin2","UTF-8//IGNORE",$string);
  2. /* i przed stworzeniem samego pliku xml */
  3. $string = mb_convert_encoding($string, 'utf-8', 'auto');

Dziękuje za pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.