Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Kombinacje bez powtórzeń, ale poukładane
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Grejfrut27
Mam zapytanie, jak wyświetlić kombinację elementów z tabeli (przyjmijmy 5 elementów), bez powtórzeń oczywiście, ale w pewien sposób poukładanej. Samo wyświetlanie kombinacji bez powtórzeń z tabeli jest banalnie proste, nie o to mi chodzi. Chodzi mi o sam ustawienie wyników. A mianowicie coś na wzór dajmy na to rozgrywek grupowych jakichś mistrzostw (np. eliminacje w piłce nożnej), gdzie mamy 5 drużyn. Czyli w każdej kolejce 1 drużyna nie gra (co kolejka inna) i pozostałem grają miedzy sobą (ale tak, żeby dwa mecze się nie powtórzyły - niezależnie czy jest to {ab} czy {ba} - bo to to samo). I żeby jedna drużyna od razu wszystkiego nie zagrała (jakby było przy zwykłym wyświetleniu.
Może przykład:
Normalnie wyświetlając kombinację 4 elementów wyjdzie: {ab}, {ac}, {ad}, {bc}, {bd}, {cd}. I to jest nie tak, jak powinno, po drużyna a gra od razu 3 mecze i potem "siedzi".
A powinno być to rozłożone, np. {ab}, {cd}, {ac}, {bd}, {ad}, {bc}.
Mam nadzieję, że wystarczająco jasno napisałem i nie zawiłem tego zbytnio. Jakieś pomysły?
thek
Kalendarium losowania rozgrywek między drużynami było tutaj już przerabiane. Sam o tym pisałem i podałem niemalże gotowca. Użyj szukajki forumowej to znajdziesz smile.gif Tam jest dokładnie tak jak chcesz. Podajesz tylko ile drużyn i generuje terminarz na cały "sezon", gdzie drużyna gra jeden mecz u siebie i na wyjeździe z każdym, a w jednej kolejce jeśli jest parzysta liczba drużyn to wszyscy grają, jeśli nieparzysta, to jedna pauzuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.