Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]LIMIT nie działa w zapytaniu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jdwind
Witam, może mi ktoś podpowiedzieć, czemu w kodzie:
  1. $offset = $_REQUEST['offset'];
  2. $query = "SELECT movie_name, movie_year
  3. FROM movie
  4. ORDER BY movie_name
  5. LIMIT $offset,1";
  6. $results = mysql_query($query) or die (mysql_error());
  7. echo "<table>\n";
  8. while ($rows = mysql_fetch_assoc($results)) {
  9. echo "<tr>\n";
  10. foreach ($rows as $value) {
  11. echo "<td>\n";
  12. echo $value;
  13. echo "</td>\n";
  14. }
  15. echo "</tr>\n";
  16. }
  17. echo "</table>\n";
  18. echo "<a href='select5.php?offset=0'>Strona 1</a><br>";
  19. echo "<a href='select5.php?offset=1'>Strona 2</a><br>";
  20. echo "<a href='select5.php?offset=2'>Strona 3</a><br>";

wywala błąd:
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '1' at line 4

Jak dam zamiast $offset jakąś liczbę, to nie ma błędu, jak dam echo $offset to pokazuje liczbę, więc zapytanie powinno dostać poprawną wartość. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

EDIT:
Znalazłem rozwiązanie w tym wątku, temat do zamknięcia. Wcześniej szukałem forumową szukajką po słowie LIMIT ale nic mi nie znalazło :/.
EDIT2:
Jednak i powyższe rozwiązanie nie pomogło. Pomogło natomiast zastosowanie isset. Dopiero się uczę php, możecie mi podpowiedzieć, czy powinienem za każdym razem, kiedy stosuję REQUEST czy też POST (i inne) sprawdzać za pomocą isset czy zmienna została zainicjowana?
smietek
Cytat(Jdwind @ 23.10.2010, 01:05:39 ) *
Jednak i powyższe rozwiązanie nie pomogło. Pomogło natomiast zastosowanie isset. Dopiero się uczę php, możecie mi podpowiedzieć, czy powinienem za każdym razem, kiedy stosuję REQUEST czy też POST (i inne) sprawdzać za pomocą isset czy zmienna została zainicjowana?

Tak, i nie tylko sprawdzać pod kątem istnienia, ale także pod kątem zawartości - zawsze zabezpieczaj zapytania w których użytkownik może podać dane, bo inaczej twój serwis będzie podatny na ataki SQL Injection.
Jdwind
Rozumiem, dziękuję za informację. Chciałbym jeszcze zapytać o jedną rzecz - nie wiem, czy dobrze to rozumiem - otóż piszę kod np. tabelka, na samym dole pliku piszę echo z komunikatem. I po wyświetleniu w przeglądarce komunikat z echo jest na górze, tabelka później. Nie wiem, czy to dobrze rozumiem, czy to nie głupie pytanie, ale czy kod php z pliku wykonywany jest od dołu pliku, tzn. od końca?
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.