Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Wyświetlenie danych z połączonych tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Otto
Witam mam taki problem mianowicie nie wiem jak wyświetlić dane z połączonych tabel. Próbowałem już kilku opcji ale żadna nie daje wyników... Szukałem też w internecie ale znalazłem tylko jak pobrać dane i połączyć je...
tehaha
pokaż kod, którym próbowałeś. Użyj mysql JOIN w zapytaniu
Otto
  1. $q = mysql_query("SELECT news_cat.id, news.id, news.title, news.autor, news.data, news.news_cat_id, news.body, news.image
  2. FROM news LEFT JOIN news_cat
  3. ON news.news_cat_id = news_cat.id
  4. ORDER BY news.id DESC LIMIT 1");
tehaha
zapytanie wygląda ok, więc w czym problem? wywala jakiś błąd czy po prostu chodzi Ci o to, że nie pobrało nazwy kategorii, bo jeżeli to drugie to w części pierwszej nie dałeś nazwy kolumny z nazwą kategorii, powinno być coś w stylu:
  1. $q = mysql_query("SELECT news_cat.id, news.id, news.title, news.autor, news.data, news.news_cat_id, news.body, news.image, news_cat.label

dodatkowo w obu tabelach masz tą samą nazwę id, więc warto by tu użyć aliasu
  1. $q = mysql_query("SELECT news_cat.id AS cat_id, news.id, news.title, news.autor, news.data, news.news_cat_id, news.body, news.image, news_cat.label
Otto
Dzięki bardzo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.