Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Proszę o poradę dot. prostego systemu CMS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
THI
Witam,
W PHP siedzę 2 lata, ale praktycznie opiera się to o pisanie prostych skryptów a raczej bajerów/dodatków na gotowe już strony.
Wykorzystuje PHP i podstawy SQL.

Chciałem napisać swój prosty system zarządzania treścią (CMS).
Podglądając wiele CMSów, tych publicznie dostępnych jak i robionych na zamówienie, każdy ma inną strukturę.
Proszę o porady jaki będzie najlepszy sposób na stworzenie takiego CMS'a.

Moje skrypty zazwyczaj opierały się na jednym czy kilku plikach.
Tutaj zapewne będzie więcej plików.
CMS chcę na bieżąco rozbudowywać w miarę wolnego czasu.

Po prostu chodzi mi o to jak to zrobić estetycznie winksmiley.jpg i funkcjonalnie.
Bo nie chodzi o to żeby cały kod wstawić do INDEX.php

Ja widzę taką strukturę plików:

|-admin
|---index.php(panel)
|-szablon
|---gora.php
|---lbok.php
|---srodek.php
|---pbok.php
|---dol.php
|-moduly
|---galeria.php
|---newsy.php
|---artykuly.php
|---statystyki.php
|---itd..
|-index.php (co powinno się znajdować w indexie ?)
|-config.php (cfg bazy danych, meta tagi, itp..)
wygląda to trochę ubogo.
Jak zrobić tak aby wygodnie się dopisywało kolejne moduly ?
Dodatkowo chciałem zrobić od razu jakiś prosty system szablonów tak aby można było później łatwo modyfikować wygląd modułów w nowych szablonach.
<div id="nowy_szablon">
<? galeria ?>
</div>

Proszę o jak najwięcej porad, nie proszę o żadnego gotowca.
Pozdrawiam

drakos
Proponuję porozglądać się po frameworkach i spróbować napisać CMSa z pomocą któregoś z nich. Ulogiczni to budowę aplikacji i myślę, że tez uprości. Z mainstreamu masz Zenda, Symfony, Kohanę, a jak pogrzebiesz to wiele więcej.
THI
Mysle ze na framework nie jestem jeszcze gotowy.
Mephistofeles
I dopóki nie spróbujesz nigdy nie będziesz. Nie ma czegoś takiego jak gotowość, potrzebne to korzystasz.
d3ut3r
Popieram kolegów wyżej, nie ma sensu pisać kolejnego pseudo CMS'a lepiej poznaj jakiś framework i na jego podstawie napisz taki system, będzie Ci go o wiele łatwiej rozbudowywać, poznasz zasady programowania obiektowego jednym słowem same zalety. Oczywiście wybór należy tylko do Ciebie ale na prawdę nie warto wymyślać drugi raz koła używając frameworka dostaniesz gotową bazę do pisania dowolnej aplikacji.
kiler129
Dodam dygresję małą bo obecnie piszę sam CMS`a - system szablonów oprzyj na plikach .tpl aby dało się łatwo rozbudować wygląd bez ingerencji w kod.
THI
Frameworkami sie chętnie zainteresuje, ale najpierw chciałbym napisać coś swojego strukturalnie aby zobaczyć na ile pozwala mi moja wiedza.
Framework jak dla mnie to skok na głęboką wodę. Wolę zacząć od czegoś płytszego, później oczywiście się zainteresuje frameworkiem.
Obiektowo w C++ piszę, podstawy. Większą wiedzę mam na temat programowania strukturalnego bo to mi łatwiej przychodzi.
Dlatego proszę o porady jak to powinno wyglądać.
drakos
Sorry, jeśli Cię urażę, ale programowanie strukturalne, nawet jeśli się na nim lepiej znasz jest imo stratą czasu i energii. Będziesz w nim jeszcze lepszy, tylko do niczego Ci się ono nie przyda.

Framework to nic strasznego, w sumie nawet OOP nie musisz umieć tylko podążać za tutorialem. Polecam tutaj zenda, bo dokumentacja i tutorial Arkabata pozwala nawet komuś, kto nie wie co to OOP zacząć pisać w Zendzie. Tak zaczynałem biggrin.gif
THI
Widzę, że pomocy nie uzyskam na tym forum.
Nie prosiłem o porady za którego frameworka się wziąć tylko o co zupełnie innego.
Każdy kiedyś marnował czas na pisanie strukturalnie CMSów.
No nic, trzeba szukać porad na zagranicznych forach.

Have a nice day !
skowron-line
Podziel sobie to według "MVC" na model, widok i kontroler
Kod
|application
|-model
|--users_model.php
|-widok
|--users
|---index.php
|---edit.php
|--admin.php
|--site.php
|-controller
|--user.php
|--log.php
-index.php

coś w ten deseń, jeżeli nie chcesz OOP to kontroller może być zwykłym switch -em
  1. <?php
  2. switch($action)
  3. {
  4. case 'index':
  5. include('widok/nazwa_controllera/nazwa_akcji.php');
  6. break;
  7. case 'edit':
  8. // to samo
  9. break;
  10. }
  11. ?>

i tak dalej i tak dalej.
Modelem będą funkcje, no ale to już będziesz wiedział jakie.
Mephistofeles
Jak sam to nazwałeś pisanie własnego CMSa to marnowanie czasu. Wymyśl coś sensowniejszego, co nie będzie wynajdywaniem koła. Ja np. zajmuję się projektem MMORPG, najpierw był strukturalny (masz co chciałeś), potem obiektowy, przeszedłem na PDO, napisałem miniframework do obsługi MVC, a teraz siedzę na symfony. I osobiście żałuję, że gdy zaczynałem korzystałem z PHP 4, a symfony wtedy nie istniało (chyba biggrin.gif).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.