Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Formularz jako tablica
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
IceManSpy
Witam

Mam taki formularz (fragment , przesyłam getem w celach testowych):
  1. <form name="prywatnosc" action="ustprywatnosc.php">
  2. Imię: <input type="checkbox" name="pryw[]" value="1" />
  3. Nazwisko: <input type="checkbox" name="pryw[]" value="1" />
  4. Kod: <input type="checkbox" name="pryw[]" value="1" />
  5. <input type="submit" value="Zmień" />
  6. </form>

I sprawdzam zawartość:
  1. <?php
  2. print_r($_GET['pryw']);
  3. ?>

I teraz moje pytanie, jak zrobić aby przesyłał nawet nie zaznaczone checkboxy? Czy wogóle da się tak? Bo jak zaznaczę np imię i nazwisko lub imię i kod to mam [0] => 1 [1] => 1 . Potrzebuję to bo mam kilkanaście checkboxów i chcę puścić w skrypcie w pętli aby był wartości 0 lub 1.

Znalazłem takiego coś:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=79261
ale może od tego czasu coś się zmieniło...
phpion
Nadawaj numery kolejnym polom (czyli nie pryw[], a pryw[1]). Jeśli któregoś nie będzie w tablicy to znaczy, że nie zostało ono zaznaczone. Gdybyś chciał otrzymać wartości 0/1 to dodawaj ukryte pola o wartości 0 i nazwie jak checkbox:
  1. <form name="prywatnosc" action="ustprywatnosc.php">
  2. Imię: <input type="hidden" name="pryw[1]" value="0" /> <input type="checkbox" name="pryw[1]" value="1" />
  3. Nazwisko: <input type="hidden" name="pryw[2]" value="0" /> <input type="checkbox" name="pryw[2]" value="1" />
  4. Kod: <input type="hidden" name="pryw[3]" value="0" /> <input type="checkbox" name="pryw[3]" value="1" />
  5. <input type="submit" value="Zmień" />
  6. </form>
Crozin
Checkbox niezaznaczony nie zostanie wysłany - nic na to nie poradzisz. Ale nie wiem w czym problem - zamiast sprawdzać czy ma wartość zero sprawdź czy w ogóle został przesłany - tyle wystarczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.