Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Wiele do wielu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
thome
Witam, próbuje wczytać dane z dwóch tabel. W skrypcie, który umieściłem na dole jest zakomentowane zapytanie do phpmyadmina w którym działa to zapytanie. Lecz mam problemy z przeniesieniem tego do PHP.

1. <?php
  2.  
  3. //SELECT k.imie, k.nazwisko, k.mail, m.tytul, m.tresc, m.data_wyslania
  4. //FROM klient k, klient_mail km, mail m
  5. //WHERE k.id_klient = km.id_klient
  6. //AND km.id_mail =1
  7.  
  8. $zapytanie = "SELECT `imie`,`nazwisko`,`mail`,`tytul`,`tresc`,`data_wyslania` FROM `klient`, `mail`, `klient_mail` WHERE `id_klient`='id_klient' AND `id_mail`='1'";
  9. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  10.  
  11. echo '<table>';
  12. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania))
  13. {
  14. echo '<tr><td>'. $wiersz[0] .'</td><td>'. $wiersz[1] .'</td><td>'. $wiersz[2] .'</td><td>'. $wiersz[3] .'</td><td>'. $wiersz[4] .'</td><td>'. $wiersz[5] .'</td></tr>';
  15. }
  16. echo '<table>';
  17.  
  18. ?>
sniver
Cytat
"SELECT `k`.`imie`,`k`.`nazwisko`,`m`.`mail`,`km`.`tytul`,`km`.`tresc`,`km`.`data_wyslania` FROM `klient` AS `k`, `mail` AS `m`, `klient_mail` AS `km` WHERE `m`.`id_klient`=`k`.'id_klient' AND `km`.`id_mail`='1'";

a tak?
erix
Cytat
Lecz mam problemy z przeniesieniem tego do PHP.

Problemy nie istnieją dopóty, dopóki nie zostaną zdefiniowane. tongue.gif
Fifi209
Jak na moje oko mógłbyś użyć
  1. LEFT JOIN
zamiast bawić się z warunkami typu:
  1. `id_klient`='id_klient'
thome
Wywala error
Kod
Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/zadanie/archiwum.php on line 31

czyli tutaj
Kod
while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania))

Już sobie poradziłem
  1. "SELECT k.imie, k.nazwisko, k.mail, m.tytul, m.tresc, m.data_wyslania FROM klient AS k, klient_mail AS km, mail AS m WHERE k.id_klient=km.id_klient AND km.id_mail=m.id_mail"

Lata i buczy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.