Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odtwarzacz filmów i pliki z bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dudziec
Witam serdecznie,
od tygodnia nurtuje mnie odpowiedź na pytanie i nie moge nigdzie znaleźć
chodzi o to, że w internecie jest sporo odtwarzaczy flash, jednak wszystkie odtwarzacze chcą by był w katalogu plik xml.
I tutaj mam pytanie chodzi o to, że chciałbym utworzyć stronkę która miałaby tylko jeden taki odtwarzacz, a pliki z muzyką, czy też filmem znajdowały się w jednym katatalogu- tutaj oczywiście problemu nie ma. Problem pojawia się gdy.
w bazie danych są zapisane jakies nazwy plików, a użytkownik klika na linka np :

- zobacz film 1 - ma id =film1
-zobacz film 2 - ma id =film2
...
i gdy kliknie na taki link to otworzy się odtwarzacz flashplayer i pobierze i wczyta film np film1
czyli metoda get o ile się orientuje winksmiley.jpg
Pytanie do Was czy istnieje jakiś flash player który to obsłuży, chodzi o strumieniowe odtwarzanie bez czekania az sciagnie sie cały film.
główkuje już tydzień czasu.
Z góry dziękuję za wskazówki.

krowal
http://flowplayer.org/
dudziec
heheh, dzięki. ale chodzi o bardziej prosty odtwarzacz. z licencją darmową na strone stowarzyszenia
Mephistofeles
Przecież Flowplayer jest też na licencji GPL, z tym, że wyświetla logo.
dudziec
tak, a jak tego używac?questionmark.gif? jak to zainstalowac questionmark.gifquestionmark.gif bo tam nie widze nic ... albo nie wiem. dwa pliki są i katalog z dokumentacji nie moge wyczytac instalacji, jak przekazac przez get nazwe pliku?questionmark.gif? jakis przykład tak szybko sie wtedy ucze. przyznam sie ze nie robiłem nigdy czegos podobnego a sie okazuje jest to potrzebne smile.gif
krowal
A czytać to umie?
Podstawowa instalacja: http://flowplayer.org/demos/installation/index.html
dudziec
Cytat(krowal @ 14.11.2010, 19:50:44 ) *
A czytać to umie?
Podstawowa instalacja: http://flowplayer.org/demos/installation/index.html

Tak tak już sobie poradziłem z tym - Dzięki. jednak to jest videoplayer - potzrebuje jescze jakiegos do odtwarzania dźwięku mp3 analogicznie działającego.
pozdrawiam

8_pasarzer_NOSTROMO
Sorry że odkopuje takie archeo ale temat mi pasuje

kawałek kodu z index.html z flowplayera

1. <!-- the player -->
  2. <div class="flowplayer" data-swf="flowplayer.swf" data-ratio="0.4167">
  3. <video>
  4. <source type="video/webm" src="bauhaus.webm">
  5. <source type="video/mp4" src="bauhaus.mp4">
  6. </video>
  7. </div>
  8. </body>

Pliki video trzymam w bazie danych (id,nazwa,typ,video). Nazwa to nazwa pliku, typ zapisuje mi video/mp4 a w kolumnę video (longblob) wrzucam mi film.

Jak zrobić by pobrać plik z bazy danych i odpalić go w flowplayer. Jak wstawiam w miejsce "bauhaus.webm" $video (plik mp4 z bazy danych) nie odpala filmu.
Jak to przebudować, ktoś dał rade ?

A może ktoś ma jakiś inny gotowy player, który pobierze mi film z bazy danych i wypali na stronie w formie odtwarzacza.
Pyton_000
Trzymanie filmu w BD... zły pomysł.... bardzo zły pomysł.... musisz zapisać ten plik do jakiegoś temp i podać ścieżkę do niego w html...
8_pasarzer_NOSTROMO
To są bardzo krótkie filmiki dlatego baza. Max 30 sek. A możesz mi podpowiedzieć jak pobrać plik i zapisać go do tempa ?
Pyton_000
No jak to jak.... Odczytujesz z BD, zapisujesz na dysku i przekazujesz URL do niego....
8_pasarzer_NOSTROMO
Udało mi się. Podaje gotowe rozwiązanie

1. $zapytanie = "SELECT nazwa FROM foto where id='$_id'";
  2. $wykonaj = mysql_query($zapytanie) or die ("pyt plik błędne ");
  3. while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj))
  4. {$nazwa=$wiersz['nazwa'];};
  5.  
  6. echo"<head>";
  7. echo"<link href='video-js.css' rel='stylesheet'>";
  8. echo"</head>";
  9. echo"<body>";
  10. echo"<center>";
  11.  
  12. $plik="/tmp/video".$nazwa.".mp4";
  13. echo"<video id='my-video' class='video-js' controls preload='auto' width='540' height='360' data-setup='{}'>";
  14. echo"<source src='$plik' type='video/mp4'>";
  15. echo"</video>";
  16. echo"<script src='video.js'></script>";
  17. echo"</center>";
  18. echo"</body>";
Pyton_000
a gdzie masz niby pobieranie pliku i jego zapis?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.