Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: optymalizacja skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karis
W mojej aplikacji internetowej na kazdej podstronie wywołuje sie ok 40-70 zapytań do bazy mysql, przez co (domyślam się) wydajność spada.
Czytałem coś ostatnio o indeksach na pola, że to niby przyśpiesza odczytywanie rekordów. Słyszałem również o procedurach, że niby dzięki nim ma być wszystko wydajniesze.

Ale mysle ze tu nie chodzi tylko o te zapytania.
Na co musze zwrócić uwagę w kodzie php?
Dodam, że staram się raczej stosować z aposrtofów dla wartości string, dla int bez apostrofów, zamiast switch stosuje if, elseif..., cała aplikacja jest pisana obiektowo implementuje signgletona i mvc, system szablonów opiera się na wyrzuceniu bufora ob_get_clean()

Proszę o porady, bo na moim localhoście podstrona wczytuje sie dokladnie tyle ile podstrona na Joomli na serwerze wirtualnym
thek
Wydajność to kwestia złożona. Dane powtarzające się najlepiej wrzucać do cache zamiast pobierać z bazy za każdym razem, zamiast zapytań - procedury składowane. Co serwis to nieco inaczej wygląda. Dla jednego to co podałeś to będzie minimum, dla innego kilka razy za dużo. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można jedynie optymalizować wybrane elementy, które mają największy wpływ na szybkość działania i jest to dla nich uzasadnione ekonomicznie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.