Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: generowanie kodu EAN
Forum PHP.pl > Forum > PHP
crybaby
Witam ,

chciałbym wygenerować sobie kod ean na podstawie stringa który juz posiadam.

stringi mają następującą postać :

W011/AH
99/PA
969

jak widać wygląda to różnie ale jest unikalne .
Do kodu EAN jest mi potrzebna liczba 13 znakowa , 7 pierwszych cyfr jest stałe niezmienne , kolejne 5 muszę wygenerować a ostatnia jest sumą kontrolną wiec generuje się automatycznie .

myslałem aby przekształcać stringi na kod ascii ale nie tędy droga , potrzebuje stałą 5 cyfrową liczbę ,
jakieś pomysły questionmark.gif
Sky_walker
może to, albo to?
crybaby
Cytat(Sky_walker @ 22.11.2010, 10:39:30 ) *

barcodephp stosuję z powodzeniem i nie o to mi chodzi , zastanawiam się jak wygenerować ean na podstawie stringa
wookieb
http://jacekk.info/scripts/barcodes
kiler129
Chyba nie wiecie o co chodzi koledze smile.gif On wie jak wygenerować kod ale nie wie jak zebrać te 5 cyfr aby były unikalne.
Ja osobiście hashowałbym otrzymane dane, z tym, że skoro masz czasmi mniej niż 5 znaków to poniższy algorytm nie zadziała poprawnie, toteż sugeruje dopisywanie zawsze na końcu np. aaaaa smile.gif
Prymitywne ale działa.

1. function crc16($data) {
  2. $crc = 0xFFFF;
  3. for ($i = 0; $i < strlen($data); $i++) {
  4. $x = (($crc >> 8) ^ ord($data[$i])) & 0xFF;
  5. $x ^= $x >> 4;
  6. $crc = (($crc << 8) ^ ($x << 12) ^ ($x << 5) ^ $x) & 0xFFFF;
  7. }
  8. return $crc;
  9. }
crybaby
ufff , dzieki kiler129 za pomoc .
kiler129
Cytat(crybaby @ 22.11.2010, 12:21:43 ) *
ufff , dzieki kiler129 za pomoc .

Nie ma za co, na przyszłość jeśli któryś post okazał się pomocny klikaj guzik "Pomógł" zamiast pisać posta - wtedy temat jest podświetlony na żółto w liście tematów. Dzięki temu gdy ktoś szuka czegoś podobnego od razu wiadomo czy w danym temacie jest rozwiązanie winksmiley.jpg
crybaby
zaimplemenowałe to sobie odpowiednio i niewiem dlaczego funkcja zwraca mi te same wartości po wpuszczeniu do niej argumentu :

704 oraz 122/TR

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.