phpmax
27.11.2010, 23:01:45
Witam,
Mam zamiar zainstalować skrypt forum (phpBB3 vs. SMF) na tym samym serwerze, na którym już stoi witryna oparta o CMS WordPress. W związku tym mam pytanie czy mogę to zrobić w następujący sposób:
1. tworzę folder /forum (dzięki temu będzie adres wygodny www.adres-strony.pl/forum) i tam kopiuję odpowiednie pliki
2. czy wcześniej jednak muszę samodzielnie stworzyć odpowiednie tabele w phpmyadmin, żeby się nie pomieszało z tymi WordPressowskim, czy może automatycznie wszystko się samo stworzy (jak w przypadku instalacji WP)
3. pierwszy raz instaluję forum obok innego CMSa i nie chcę niczego poknocić ;o)
4. pliki wordpressa leżą na samej górze (public_html) serwera, ponieważ kiedyś nie miałem zwyczaju tworzyć oddzielnego folderu na każdego CMS z osobna i potem nakierowywać na nie domeny
5. Polecacie bardziej phpBB3 vs. SMF?
Pozdrawiam.
Mephistofeles
28.11.2010, 10:08:45
Instalując gotowe skrypty zazwyczaj masz możliwość ustawienia prefiksu tworzonych tabel. Wszystko robisz tak jak napisałeś, dodatkowo możesz subdomenę podpiąć do katalogu forum.
phpmax
29.11.2010, 01:49:45
Czyli rozumiem, że nic mam nie grzebać w bazie tylko instalować i domyślnie się wszystko dobrze zrobi?
A co byście mi polecili o skrypty forum, bardziej phpBB3 czy SMF?

Chodzi mi o praktyczne wnioski, jeżeli ktoś na nich pracował i np: natknął się na jakieś problemy...
GoKis
7.12.2010, 10:39:50
jezeli darmowe to zawsze pracowalem na phpb by przemo jakos tak mnie najbardziej przekonalo i co najwazniejsze jest w sieci duzo modyfikacj...
chemikpil
7.12.2010, 11:16:33
Cytat
Czyli rozumiem, że nic mam nie grzebać w bazie tylko instalować i domyślnie się wszystko dobrze zrobi?
Tak tylko pamiętaj by dać inne prefixy podczas instalacji, np dla wordpress-a
Cytat
wp_
A dla phpBB
Cytat
phpBB_
phpmax
10.12.2010, 00:17:49
Wordpress jest już zainstalowany, mam nadzieję, że nie obędzie się bez żadnych problemów jak zainstaluję na tym serwerze phpBB3 (bazy WP i Forum się nie wymiksują)...
Mephistofeles
10.12.2010, 14:50:47
Tylko nie mod przemo, to chyba największa krowa jaką można znaleźć w kwestii for.
phpmax
23.12.2010, 04:36:28
Jeszcze jedno pytanko odnośnie tego tematu,
Mam hosting na boo.pl z jedną bazą danych (nie mogę sobie dodawać własnych jak w ovh czy home.pl) w związku z tym mam pytanka:
1) Czy nie będzie żadnych konfliktów i się nic nie wymiesza (oczywiście dam inne prefiksy dla tabel)?
2) Jak mieliście kiedykolwiek doświadczenia z forum powiedźcie na jak duże forum wystarczy mi baza o wielkości ok. 300 MB dla SQL? Dla przykładu portal z 850x newsami oparty na WordPress zajmuje w moim przypadku "tylko" 21 MB...
Viper993
10.01.2011, 14:15:25
1) Nie będzie

2) Zależy jakie duże będziesz miał forum

Ale raczej powinno wystarczyć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.