Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XML][PHP]Tworzenie plików xml za pomocą php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Otto
Witam mam taki problem mianowicie potrzebuje stworzyć plik .xml z pomocą php lecz niestety nie udaje mi się to ;/
Chce stworzyć playliste dla odtwarzacza i musi ona być w .xml

Mam taki kod:

1.  
  2. if ($online != "") {
  3.  
  4. $xml = "<playlist version='1' xmlns='http://xspf.org/ns/0/'>";
  5. $xml .= "<tracklist>";
  6. foreach ($online as $on) {
  7. $xml .= "<track>";
  8. $xml .= "<location>".$on."</location>";
  9. $xml .= "</track>";
  10. }
  11. $xml .= "</tracklist>";
  12. $xml .= "</playlist>";
  13. $file = "../playlist/".$title."-".$numer.".xml";
  14. file_put_contents($file, $xml);
  15.  
  16. }
  17.  

Z tego co wyczytałem w necie to to powinno utworzyć mi plik .xml Jednak tego nie robi ;/
skowron-line
A jakiś błąd się pokazuje questionmark.gif
Może ścieżka do zapisu jest zła, lub ma złe CHMOD
Otto
Ścieżka jest dobra a plik jest na localhoscie wiec chmody chyba nie obowiązują
Crozin
1. Włącz raportowanie błędów (ini_set - error_reporting:on, error_reporting -1).
2. Zobacz sobie jaka jest pełna ścieżka: realpath
3. Do generowania XMLa masz DOMDocument
4. Czemu niby CHMOD miałby nie obowiązywać na "localhostcie"? Przecież to podstawowy element systemów *nixowych.
thek
A może walnij headers wcześniej wskazujący, że to co wypluwasz jest poprawnym plikiem XML? winksmiley.jpg
Otto
Cytat
1. Włącz raportowanie błędów (ini_set - error_reporting:on, error_reporting -1).
2. Zobacz sobie jaka jest pełna ścieżka: realpath
3. Do generowania XMLa masz DOMDocument
4. Czemu niby CHMOD miałby nie obowiązywać na "localhostcie"? Przecież to podstawowy element systemów *nixowych.

1. Mam włączone raportowanie błędów
2. Ścieżka jest poprawna
3. Nie znam tej funkcji a w manualu było opisane wykorzystanie z użyciem programowania obiektowego a tego jeszcze nie umiem.
4. Nigdy nie musiałem ustawiać chmodów w skryptach w których musiałem ustawiać na innych serwerach.

Cytat
A może walnij headers wcześniej wskazujący, że to co wypluwasz jest poprawnym plikiem XML?

Próbowałem i niestety nic to nie daje a nawet bierze całą stronę jako xml
Mephistofeles
Cytat
Nie znam tej funkcji a w manualu było opisane wykorzystanie z użyciem programowania obiektowego a tego jeszcze nie umiem.

Więc najwyższa pora się nauczyć. XML to nie jest tylko zwykły dokument tekstowy, dlatego lepiej budować go narzędziami do tego przeznaczonymi.
Chmodów nie musisz ustawiać, bo pewnie masz na Windowsie? Być może próbujesz zapisać w katalogu do którego PHP nie ma praw.
Header nie jest potrzebny, bo przecież i tak zapisujesz to do pliku.
Otto
Na innym serwerze działa wiec problem jest pewnie z prawami zapisu dla programu ( Mam Viste )
Mephistofeles
Spróbuj uruchomić PHP jako administrator.
Otto
Już sobie poradziłem smile.gif Dla użytkowników Visty oraz WebServ może się przydać ten poradnik link
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.