Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kompatybilnością różnych przeglądarek
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
tifoso
Jestem na etapie budowania jednej z pierwszych swoich stron. Strona jest prawie gotowa jednak nie moge poradzic sobie z brakiem kompatybilnosci roznych przegladarek. Strona inaczej wyglada pod firefoxem, inaczej pod IE6 i i IE7. Mam pare pytan:

1. Jest jakis jeden sposob lub kilka sposobow by to naprawic?

2. Czy dobrze robie stosująć <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">?

3. Czy usuniecie wszystkich bledow jakie sie pojawią przy walidacji Wc3 gwarantuje brak problemow z kompatybilnością?

Dzięki za pomoc.
md1988
1.To temat rzeka. Właściwie MS ma inną od W3 definicje standardu css choćby sciana.gif Jest wiele kombinacji - osobne pliki styli dla różnych przeglądarek, właściwości dotyczące konkretnej przeglądarki itd.
2.Zależy od tego w jakiej specyfikacji napisana jest Twoja strona. Zajrzeć możesz np tu click!
3.Niestety nie. Twórcy przeglądarek dązą do wypełnienia standardów, ale różnie to wychodzi ;p
hieroshima
IE6 prawie w ogóle nie wspiera CSS'a 2 jedyną opcją jest po prostu pisać style na najnowsze przeglądarki (IE7 już dość dobrze działa), a później sprawdzać na starszych. jeżeli na starszych strona się rozsypuje na podstawie tego głównego css'a napisać drugiego pod konkretną przeglądarkę np. IE6

Deklaracje DOCTYPE przejrzyj TUTAJ są to rekomendowane przez W3C standardy doctype. Tak jak kolega wyżej napisał wybranie któregoś z nich zależy od specyfikacji strony którą piszesz.

usunięcie wszystkich błędów znacznie ulepsza działanie css'a jednak nie wyeliminuje to wszystkich błędów. Jednak zalecam poprawianie wszystkich błędów i pisanie zgodnie ze standardami smile.gif zawsze to lepiej wygląda i bardziej profesionalnie
tifoso
Sorry za głupie pytanie...

Załóżmy że mam już kilka css-ów każdy na osobną wersję przeglądarki, jak w sprawić żeby kod automatycznie wybierał właściwy styl dopasowany pod obecną przeglądarkęquestionmark.gif

Dzięki!
Ravik
Mała rada. Nie optymalizuj stron pod IE6. Ludzie muszą zrozumieć, że trzeba uaktualnić oprogramowanie, a na pewno tego nie zrobią, jeżeli będzie się optymalizować strony pod ich upodobania, a jak zobaczą że coś jest nie tak, może w końcu postanowią pobrać FF, lub przynajmniej nowszego IE.

Aby konkretna przeglądarka wybierała dany arkusz CSS, musisz zastosować komentarze warunkowe. Prześlę Ci link na PW.

Pozdrawiam,
Ravage
derdiusz
Cytat(Ravik @ 5.12.2010, 13:50:16 ) *
Aby konkretna przeglądarka wybierała dany arkusz CSS, musisz zastosować komentarze warunkowe. Prześlę Ci link na PW.

proponuję publicznie dla potomnych : ]

co do IE6 - nawet google już go nie wspiera... zdecydowanie trzeba zmusić ludzi (bo proszenie nic nie daje) aby zainstalowali nowszą wersję browsera Microsoftu.

a wracając do tematu - zalecam zamiast Transitional stosować Strict i trzymać się tej deklaracji. Wiele problemów można też rozwiązać poprzez stosowanie css float. Ale jak już się zacznie go używać to trzeba to robić konsekwentnie. Ja zazwyczaj zmierzam do jednego pliku css, który działa poprawnie pod większością popularnych przeglądarek (IE, FF, Opera, Chrome, Safari) i zazwyczaj podczas pracy wszystkie te przeglądarki mam uruchomione i na bieżąco sprawdzam efekty w każdej z nich. I faktycznie idzie się zamknąć w jednym pliku css ale czasem wymaga to wyjątkowych kombinacji winksmiley.jpg Twórcy przeglądarek zadbali o naszą sprawność umysłową na starość : ]

I też nie ma tu konkretnej zasady - wszystko zależy od layotu, który robisz i od funkcjonalności, którą tworzysz : )

--
Metro przez całą dobę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.