Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Kilka istotnych pytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
netH
Witam, mam kilka nurtujących pytań na które szukam odpowiedzi, mianowicie:

1. Czy jest możliwość utworzenia folderu na serwerze przez skrypt?
2. Czy istnieje możliwość usunięcia go również dzięki skryptowi?
3. Czy możliwe jest wyświetlenie wszystkich obrazów zawartych w stworzonym wcześniej folderze w kolejności 1-xxx (każdy obraz będzie miał id, od 1 do x, oczywiście użytkownik wrzuca je jako np. 1.jpg a nie, że skrypt je sam nazywa, no chyba że jest taka opcja) ?
4. Czy te obrazy również będą mogły zostać poddane usuwaniu?
5. Czy MySQL może przechowywać pliki definiowane przez użytkownika z formularza uploadu plików?
6. Czy te pliki można byłoby z niej wyświetlić i udostępnić do podglądu użytkownikom?

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam !
Mephistofeles
6x tak, z tym, że nie polecam przechowywania w bazie plików.
netH
a jak wysyla sie do tabeli mysql wartosci kilku zmiennych do jednego pola?
Cytat
$dodaj = "INSERT INTO newsy (`galeria`) VALUES ('$dzien_$miesiac_$rok')";

chce zeby byly oddzielone nie spacja a _ ...
Crozin
1. Do komunikacji z bazą danych używaj PDO, a zapytania z parametrami (jak na przykład tutaj: data) wykonuj wykorzystując prepared statements.
2. W MySQLu datę przechowuj w kolumnie typu DATE. Domyślny format tego typu to YYYY-MM-DD i taki też podawaj. Format daty powinieneś określać dopiero przy wyświetlaniu.
netH
wiem o istnieniu takiej funkcji, ale celowo zastosowałem ręczny wybór z listy SELECT ze względu na potrzeby projektu winksmiley.jpg
da sie wyslac kilka wartosci zmiennych do jednego pola mysql? wyzej chodzilo mi o to ze w rekordzie maja zostac zapisane jako tekst w postaci np. 22_stycznia_2011

-------------------------------------------------------------------------------

a swoja droga to mam taki fragment kodu, ktory dane pobrane z formularza wrzuca do bazy danych, po czym ma wlasnie stworzyc katalog o nazwie $dzien_$miesiac_$rok, tylko ze $miesiac w niektorych przypadkach zawiera polskie znaki, czy jest jakas mozliwosc zeby ta zmienna wykastrowac z ogonkow po dodaniu wynikow do mysql i dopiero wtedy przeslac do mkdir zeby utworzyl folder zamiast 27_października_2011 to 27_pazdziernika_2011 ?

1. ...
  2. if(isset($_GET['wynik']) && $_GET['wynik'] == 'wpis') {
  3.  
  4. $dzien = $_POST['dzien'];
  5. $miesiac = $_POST['miesiac'];
  6. $rok = $_POST['rok'];
  7. $czytresc = $_POST['czytresc'];
  8. $galeria = $_POST['galeria'];
  9. $tresck = $_POST['tresck'];
  10. $trescd = $_POST['trescd'];
  11.  
  12. $dodaj = "INSERT INTO newsy (`id`, `dzien`, `miesiac`, `rok`, `czytrescd`, `galeria`, `tresck`, `trescd`) VALUES ('', '$dzien', '$miesiac', '$rok', '$czytresc', '', '$tresck', '$trescd')";
  13. $dodawanie = mysql_query($dodaj);
  14.  
  15. $katalog = '../galeria/'.$dzien.'_'.$miesiac.'_'.$rok.'';
  16. mkdir($katalog, 0777);
  17.  
  18. echo 'Wydarzenie z dnia <b>'.$dzien.' '.$miesiac.' '.$rok.'</b> zostało dodane poprawnie, znajduje się ono na stronie głównej twojego serwisu! <b>[ <a href="index.php?akcja=aktualnosci_lista">Lista wydarzeń</a> ]</b>';
  19. }
  20. ...

hmm, zrobiłem tak:

1. $ogonki = ''.$dzien.'_'.$miesiac.'_'.$rok.'';
  2. $odogonkowywanie = strtr($ogonki, "ąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ", "acelnoszzACELNOSZZ");
  3.  
  4. $dodaj = "INSERT INTO newsy (`id`, `dzien`, `miesiac`, `rok`, `czytrescd`, `galeria`, `tresck`, `trescd`) VALUES ('', '$dzien', '$miesiac', '$rok', '$czytresc', '$odogonkowywanie', '$tresck', '$trescd')";
  5. $dodawanie = mysql_query($dodaj);
  6.  
  7. $katalog = '../galeria/'.$odogonkowywanie.'';
  8. mkdir($katalog, 0777);

ale teraz wrzesien zapisuje mi jako 7_wrzeZNnia_2010

a gdyby tak dla $miesiac = pazdziernik/wrzesien zastosowac petle for?

ktoś odpowie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.