wiem o istnieniu takiej funkcji, ale celowo zastosowałem ręczny wybór z listy SELECT ze względu na potrzeby projektu

da sie wyslac kilka wartosci zmiennych do jednego pola mysql? wyzej chodzilo mi o to ze w rekordzie maja zostac zapisane jako tekst w postaci np. 22_stycznia_2011
-------------------------------------------------------------------------------
a swoja droga to mam taki fragment kodu, ktory dane pobrane z formularza wrzuca do bazy danych, po czym ma wlasnie stworzyc katalog o nazwie $dzien_$miesiac_$rok, tylko ze $miesiac w niektorych przypadkach zawiera polskie znaki, czy jest jakas mozliwosc zeby ta zmienna wykastrowac z ogonkow po dodaniu wynikow do mysql i dopiero wtedy przeslac do mkdir zeby utworzyl folder zamiast 27_października_2011 to 27_pazdziernika_2011 ?
...
if(isset($_GET['wynik']) && $_GET['wynik'] == 'wpis') {
$dzien = $_POST['dzien'];
$miesiac = $_POST['miesiac'];
$rok = $_POST['rok'];
$czytresc = $_POST['czytresc'];
$galeria = $_POST['galeria'];
$tresck = $_POST['tresck'];
$trescd = $_POST['trescd'];
$dodaj = "INSERT INTO newsy (`id`, `dzien`, `miesiac`, `rok`, `czytrescd`, `galeria`, `tresck`, `trescd`) VALUES ('', '$dzien', '$miesiac', '$rok', '$czytresc', '', '$tresck', '$trescd')";
$katalog = '../galeria/'.$dzien.'_'.$miesiac.'_'.$rok.'';
echo 'Wydarzenie z dnia <b>'.$dzien.' '.$miesiac.' '.$rok.'</b> zostało dodane poprawnie, znajduje się ono na stronie głównej twojego serwisu! <b>[ <a href="index.php?akcja=aktualnosci_lista">Lista wydarzeń</a> ]</b>'; }
...
hmm, zrobiłem tak:
$ogonki = ''.$dzien.'_'.$miesiac.'_'.$rok.'';
$odogonkowywanie = strtr($ogonki, "ąćęłńóśźżĄĆĘŁŃÓŚŹŻ", "acelnoszzACELNOSZZ");
$dodaj = "INSERT INTO newsy (`id`, `dzien`, `miesiac`, `rok`, `czytrescd`, `galeria`, `tresck`, `trescd`) VALUES ('', '$dzien', '$miesiac', '$rok', '$czytresc', '$odogonkowywanie', '$tresck', '$trescd')";
$katalog = '../galeria/'.$odogonkowywanie.'';
ale teraz wrzesien zapisuje mi jako 7_wrzeZNnia_2010
a gdyby tak dla $miesiac = pazdziernik/wrzesien zastosowac petle for?
ktoś odpowie?