Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bankowe API - Mbank - Inteligo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
phoenix84
Witam,

zwyklym CURL umiem sie poslugiwac, ale wlasnie w bankach sa dodoatkowe zabezpieczenia przed takimi cwaniakami, jednak wiem, ze jest to mozliwe smile.gif

glownie chodzi mi o wejscie do mbanku i inteligo, zczytanie historii albo wyslanie przelewu w oparciu o kod z karty kodow... no ale tu juz utykam, bo nie moge przejsc etapu logowania... bede wdzieczny za wskazowki, powiem tez, ze jakby mi ktos napisal funkcje gdzie argumentami bedzie login i haslo, a efektem status zalogowany... to jestem w stanie za cos takiego zaplacic smile.gif... myslalem, tez o zleceniu napisania kompletu takich funkcji, ale pewnie mnie na to nie stac smile.gif... jednak wiem, ze nie jest to forum do zlecen i chce sie tego nauczyc, wiec wszelkie funkcje i tak przejrze i przerobie na jakas jedna solidna klase, jednak bardzo potrzebuje podpowiedzi, badz gotowego rozwiazania jak przejsc przez to logowanie... znalazlem jakies skrypty w necie do wchodzenia na inteligo, ale nie dzialaja, wiec chyba cos pozmieniali... jak ktos wie jak mi mozna pomoc, to zapraszam... smile.gif

pozdrawiam,

K.
cycofiasz
Niedawno robiłem sobie powiadomienia gg o zmianie stanu kont na mBanku także co nieco wiem w tym temacie.
Curl wystarczy. Mbank przy każdej operacji / kliknięciu korzysta z js oraz formularzy.
Trzeba najpierw pobrać stronę logowania, wyłuskać wymagane values i brnąć dalej smile.gif
phoenix84
podeslalbys mi ten skrypcik? to bym sobie przeanalizowal?

pozdrawiam,

k.
Crozin
1. Jak chcesz to pisać "obiektowo" i upchać w jeden klasie - daruj sobie.
2. Odpalasz w przeglądarce narzędzia dla deweloperów pokazujące jakie żądania są wysyłane przez przeglądarkę i ewentualnie co one zwracają - w przypadku Firefoxa będzie to dodatek Firebug.
3. Widząc już jak wygląda komunikacja przeglądarka - serwer będziesz w stanie odtworzyć taki ruch.

Swoją drogą... te dodatkowe zabezpieczenia o których mówisz to nie będzie raczej nic wyrafinowanego, bo nie mają one większego sensu - nie da się po stronie serwera sprawdzić czy ktoś używa swojego konta "normalnie" czy jest to jakiś automat.
phoenix84
Cytat(Crozin @ 8.12.2010, 20:36:39 ) *
1. Jak chcesz to pisać "obiektowo" i upchać w jeden klasie - daruj sobie.

mozesz wyjasnic? bo nie wiem co jest zlego w rozbudowaniu mojej klasy do autoplatnosci o normalne banki (bo mam juz te wszystkie paypale i nie paypale - z tym ze one maje swoje API)... bo mi by to zycie ulatwilo, ale moze o czyms nie wiem smile.gif))

a co do podgladania, to probowalem, ale moze cos zle robilem, bo ciagle cos nie dzialalo, dlatego postanowilem poszperac w necie, a ze nic konkretnego sie nie znalazlo, to zaczalem pytac tu...

k.
Mephistofeles
Superklasy do wszystkiego są złe i wbrew pozorom sprzeczne z paradygmatem OOP. Klasa płatności powinna udostępniać tylko interfejs płatności, resztą zajmują się inne klasy - PayPal osobno, każdy bank osobno itp.
phoenix84
hmmm... to tu sie chyba wylamie z konwencji smile.gif))

dla mnie po prostu jest wygodniej robic:

$klasa->przelew('pp', 'konto', 'kwota', 'tytul');
$klasa->przelew('mbank', 'konto', 'kwota', 'tytul');

bo w tym momencie nie interesuje w ktorym "banku" ma ktos konto, po prostu podaje kod banku i przelew sie robi, a ja nie buduje superklasy dla samego budowania... z powodzeniem wykorzystuje ja do 4 systemow platnosci i chcialem ja rozszerzyc o banki... a jak zrobie to do 20 bankow i 10 systemow platnosci... to co wtedy? mam wczytywac 30 klas na starcie? no z deczka bez sensu... no chyba, ze jestem jeszcze malo doswiadczony i jakos inaczej sie to robi... ale oddzielna klasa na platnosc to za duzo roboty w obslugiwaniu takiego monstrum... z reszta wtedy musialbym trzymac jeszcze gdzies powiazanie klasy z kodem banku, a tak uzywam kodu banku jako 1 parametru i juz...

co w moim mysleniu jest nie tak? smile.gif jak takie cos obejsc?

k.
deltec
Po co wynajdywać koło na nowo? Lepiej skorzystaj z gotowej biblioteki API dla mBanku. Mówię o XConnector, dostępnym pod adresem www.xfuture.pl
phoenix84
Cytat(deltec @ 9.12.2010, 00:59:33 ) *
Po co wynajdywać koło na nowo? Lepiej skorzystaj z gotowej biblioteki API dla mBanku. Mówię o XConnector, dostępnym pod adresem www.xfuture.pl

w sumie genialne... ale to rozwiazanie ma kilka wad:
1. Jest dla .NET, nie dla PHP smile.gif
2. 300pln na miesiac to lekka przesada... tyle nie zarobilbym na tej usludze, a to tylko 1 bank? 300PLN rocznie za komplet bankow bylbym w stanie zaplacic, bo mialoby to jakis sens... winksmiley.jpg

ale w sumie pomysl dobry... smile.gif jednak ta cena mobilizuje mnie do nauczenia sie tego lub poproszenia kogos o pomoc, nawet odplatna... ale nigdy nie bedzie to 300pln na miesiac za 1 bank smile.gif))

pozdrawiam,

k.
kudawa666
A może by tak mBank się obudził i udostępnił przez API chociaż historię operacji...
aart3k
Zamiast "wyłamywać" się z kanonu naucz się czegoś nowego, tak aby inni też mogli bez klnięcia używać twojego kodu.
Użyj wzorca adapter

1.  
  2. $platnosci = new Platnosci(new Platnosci_Adapter_Mbank);
  3. $platnosc->przelew();
  4.  
phoenix84
tak wiec udalo nam sie z kolega przelamac sporo bankow, jednak utknelismy na dwoch... na aliorze i ing... duzo ajaxow itd. czy jest na forum ktos komu udalo sie to przelamac, albo czuje wyzwanie (moze to nie do konca zgodne z idea forum, ale moge zaplacic tongue.gif)? Do tej pory wykorzystywalem to na swoich stronach, ale docelowo chcemy stworzyc serwis bankapi.pl, ktory umozliwi chetnym wykorzystanie tego w zaciszu domowym lub w firmie... mozna pisac tutaj lub na privie... ewentualne wskazowki dotyczace wlasnie tych bankow mile widziane (w ing mamy wszystko oprocz potwierdzania smsem, cos nam go nie potwierdza, a w aliorze wyciagamy tylko liste kont, a reszta czyli historia i przelewy leza)

bede wdzieczny za pomoc,

pozdrawiam,

k.
grywalny
Cytat(Crozin @ 8.12.2010, 19:36:39 ) *
2. Odpalasz w przeglądarce narzędzia dla deweloperów pokazujące jakie żądania są wysyłane przez przeglądarkę i ewentualnie co one zwracają - w przypadku Firefoxa będzie to dodatek Firebug.

Jestem bardzo zainsteresowany nauczeniem sie jak sobie radzic z curl, login, logout do roznych stron. Gdzie powinienem zajrzec? Sa jakies tutoriale jak uzywac firebuga i wykorzystac te informacje w praktyce?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.