zachcialo mi sie dodawac znak wodny. wiec poszperalem w necie i znalazlem gdzies prosty skrypt, ktory przerobilem nieco na wlasny uzytek.
jednak znak wodny dodaje mi sie tylko do miniaturki... przyznam, że nie wiem jak przerobić kod, by znak był dodawany także do oryginału.
kod jak poniżej:
if ($imgSize[0]>$imgSize[1]) $thumbSizeX=$thumbSize; else $thumbSizeX=intval($thumbSize*$imgSize[0]/$imgSize[1]); //ustalenie orientacji zdjecia $im=imageCreateTrueColor($thumbSizeX,$thumbSizeX/$imgSize[0]*$imgSize[1]); $im2=ImageCreateFromJpeg("./usersFiles/".$_SESSION["usrLogin"]."/full/".$filename); if ($_POST["watermark"]==true) { //czy znak wodny ma byc dodany $text = $_SESSION["usrLogin"]; //tresc znaku wodnego - login uzytkownika $size = 50; //bazowy rozmiar czcionki $font = "./font/verdanab.ttf"; $sW = imagesx($im2); $sH = imagesy($im2); $arr = imagettfbbox($size, 0, $font, $text); $newFontSize = ((((0.8 * $sW) * 100) / $width) / 100) * $size; /*obliczanie wlasciwej wielkosci czcionki dla osiagniecia znaku wodnego zajmujacego 80% szerokości zdjęcia */ $arr = imagettfbbox($newFontSize, 0, $font, $text); $white = imagecolorallocatealpha($im2, 255, 255, 255, 80); $posX = $sW - $width - 40; $posY = $sH; imagettftext($im2, $newFontSize, 0, $posX, $posY - 45, $white, $font, $text); } ImageCopyResampled($im,$im2,0,0,0,0,$thumbSizeX,$thumbSizeX/$imgSize[0]*$imgSize[1],$imgSize[0],$imgSize[1]); ImageDestroy($im2); ImageJpeg($im,"./usersFiles/".$_SESSION["usrLogin"]."/".$filename,100);
jak pisalem wyzej powyzszy kod generuje mi znak wodny tylko na miniaturce. Jak go przerobic by znak byl wpisywany takze w oryginał?