Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [input file] Warning: POST Content-Length of
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Olimpia_ona
Mam taki problem:

posiadam formularz uploadu pliku:
  1. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="32000" />
  2. <input type="file" size="52" name="plik1" value="">

gdy wgrywam małe pliki wszystko jest ok. Natomiast gdy próbuje wgrać plik większy niż dyrektywa upload_max_filesize pliki php.ini do dostaje komunikat:

Warning: POST Content-Length of 136122945 bytes exceeds the limit of 134217728 bytes in Unknown on line 0

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent in ...

w tym momencie gubią się wszystkie zmienne z $_POST, które były również wysyłane. Nie pomaga dodanie na początku skryptu kodu:
  1. if ($_FILES['plik1']['error'] === UPLOAD_ERR_OK)
  2. echo "upload ok<br />";
  3. else
  4. $error_message = file_upload_error_message($_FILES['plik1']['error']);

gdyż błąd występuje zanim strona się załaduje.

Jak można przechwycić tego typu wyjątek?
Rid
Może porównaj plik z ustawioną przez Ciebie dyrektywą i po prostu nie rób uploadu kiedy obie wartości ze sobą się nie zgadzają.Porównaj wartości value.
Olimpia_ona
Cytat(Rid @ 9.12.2010, 22:58:08 ) *
Może porównaj plik z ustawioną przez Ciebie dyrektywą i po prostu nie rób uploadu kiedy obie wartości ze sobą się nie zgadzają.Porównaj wartości value.

Nie rozumiem tej rady. Jak mam porównać ten plik jeszcze przed uploadem? Nie wiem też w jaki sposób odwołać się do upload_max_filesize z pliku php.ini.
Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jak sobie z tym poradzić.
kiler129
Cytat(Olimpia_ona @ 12.12.2010, 19:44:42 ) *
Nie rozumiem tej rady. Jak mam porównać ten plik jeszcze przed uploadem? Nie wiem też w jaki sposób odwołać się do upload_max_filesize z pliku php.ini.
Proszę o dokładniejsze wyjaśnienie jak sobie z tym poradzić.

ini_get()
Dodatkowo używanie tego w formatkach jest bezcelowe - i tak browsery to olewają.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.