Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak nawiązać połączenie z Mysql (nie localhost)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miedzna
Czesc, jak w temacie.

[php:1:c6ccc8b095]<?php
mysql_connect("localhost", "root", "haslo");
?>[/php:1:c6ccc8b095]

Jak zamiast localhost wpisuje jakis IP, wyskakuje mi, ze brak uprawnien dla tego IP. Jezeli lacze sie na localhost, to jest OK, wystarczy, ze bede sie laczyl ze swoim kompem (gdzie jest MySql) z jakiegos innego kompa w sieci (podajac swoj IP) to wypluwa mi brak uprawnien.

Czy dla polaczenia z Mysql poza localhost trzeba tworzyc jakiegos nowego uzytkownika oprocz root`a?questionmark.gif

Dzieki i pozdrawiam.
Jojo
Na zdalnym serverze musisz mieć ustawiony odpowiedni host z jakiego się łączysz. W większości wypadków aministratorzy tworząc konta w bazie dopuszczają by użytkownik łączył się tylko z localhosta. Musisz pogadać z administratorem aby dopuścił twoje łączenie się z innego adresu.
miedzna
Cytat
Na zdalnym serverze musisz mieć ustawiony odpowiedni host z jakiego się łączysz. W większości wypadków aministratorzy tworząc konta w bazie dopuszczają by użytkownik łączył się tylko z localhosta. Musisz pogadać z administratorem aby dopuścił twoje łączenie się z innego adresu.

Opowiem w szczegolach.
Mam na swoim kompie w pracy zainstalowany php, Apache, Mysql. Ale dla testow potrzebuje serwera, z ktorego mozna wysylac maila wykorzystujac mail()
W sieci mamy taki serwer, do ktorego mam dostep i tam tez jest zainstalowany Apache oraz php, tylko ze nie ma Mysql, wiec wymyslilem, ze tam odpalam scrypt, ktory bedzie sie laczyl z moja baza Mysql, tylko jak to zrobic questionmark.gif?
wallace
no odpal sobie phpMyAdmin czu cokolwiek innego do zarzadzania baza i ustaw w uprawnieniach snitch.gif tam masz ustawienia z jakiego ip dany uzytkownik moze sie laczyc snitch.gif prawdopodobnie masz ze tylko z localhost, wiec dopisz jeszcze ip kompa z pracy ... tyle
Jojo
Jeśli na komputerze w pracy masz dostęp do administracji servera MySQL to powinieneś (najlepiej by tak było) utworzyć sobie nowego usera:
[sql:1:23c7ab7a75]GRANT ALL PRIVILEGES ON nazwabazy.* TO 'ktostam'@'nazwahosta' IDENTIFIED BY 'haslo' WITH GRANT OPTION[/sql:1:23c7ab7a75]
miedzna
Cytat
no odpal sobie phpMyAdmin czu cokolwiek innego do zarzadzania baza i ustaw w uprawnieniach snitch.gif tam masz ustawienia z jakiego ip dany uzytkownik moze sie laczyc snitch.gif prawdopodobnie masz ze tylko z localhost, wiec dopisz jeszcze ip kompa z pracy ... tyle

No odpalilem phpmyadmin, ale nie widze tam ustawien, czy cos takiego sad.gif
wallace
na glownej stronie jest link do uprawnien
miedzna
Cytat
na glownej stronie jest link do uprawnien

Kurde, albo jestem slepy, albo co... nie widze linku do uprawnien sad.gif
scanner
a zalogowałeś się jako root?
miedzna
Cytat

Chyba tak, moge tworzyc, usuwac, modyfikowac bazy, tabeli itd, wiec chyba root, ale nie widze linku do uprawnien
scanner
Cytat
Cytat
Chyba tak, moge tworzyc, usuwac, modyfikowac bazy, tabeli itd, wiec chyba root, ale nie widze linku do uprawnien
Ręce opadają.
Jaki login podałeś w oknie logowania phpMyAdmin lub jaki login nasz zapisany w konfiguracji phpMyAdmina ?
Zrób skreenshota głównego ekrany phpMyAdmina i pokaż go.
miedzna
Cytat
Zrób skreenshota głównego ekrany phpMyAdmina i pokaż go.

Zobacz http://www.republika.pl/pensjonat_ewelina/.../phpmyadmin.jpg
Paul
Co do screena...

:arrow: Poczytaj artykul scannera
miedzna
Cytat
Co do screena...

:arrow: Poczytaj artykul scannera

OK, zmienilem, juz nie mam tego czerwonego napisu Warning, ale nadal problem jest aktualny, czyli jak sie podlaczyc do mojego Mysql z innego komputera questionmark.gif?
scanner
No skoro nie masz linka "Uprawnienia", to znaczy, że Twój root ma ograniczenia. A co za tym idzie, masz nakopane w bazie.
miedzna
Cytat
No skoro nie masz linka "Uprawnienia", to znaczy, że Twój root ma ograniczenia. A co za tym idzie, masz nakopane w bazie.

A jak usunac te ograniczenia ?
nexis
Radziłbym re-instalować serwer Krasnala na Twoim komputerze, a żeby znieść problem z nawiązaniem połączenia z bazą danych z innego komputera to pierw musisz uczynić serwer Krasnala widocznym "na zewnątrz" czyli inaczej mówiąc ustawić wszystko w pliku konfiguracyjnym serwera (ja u siebie musiałem jedynie dodać swój IP w konfiguracji), a później utworzyć użytkownika o pełnych prawach dostępu.
miedzna
Cytat
Radziłbym re-instalować serwer Krasnala na Twoim komputerze, a żeby znieść problem z nawiązaniem połączenia z bazą danych z innego komputera to pierw musisz uczynić serwer Krasnala widocznym "na zewnątrz" czyli inaczej mówiąc ustawić wszystko w pliku konfiguracyjnym serwera (ja u siebie musiałem jedynie dodać swój IP w konfiguracji), a później utworzyć użytkownika o pełnych prawach dostępu.

Nie mam krasnala, mam odzielne Apache, php i MySql ...

Znalazlem na stronach naszych wschodnich sasiadow jakies info, moze to pomoze smile.gif
nexis
W takim wypadku radziłbym Ci go zainstalować - chociażby po to by sprawdzić czy problem nie tkwi w Twojej nieudanej konfiguracji serwera, a Krasnal Serv (www.krasnal.tk) to już gotowy pakiet.
BieliK
Witam,
mam podobny problem co autor tematu, dokładniej:
Mam bazę MySQL na IP Y
chcę się z nią połączyć przez Navicat'a z IP X (a głównie za pomocą PHP, aby na stronie www były widoczne pewne informacje z bazy MySQL)

P.S.
jestem totalnie zielony w tym temacie mógłby ktoś napisać co zweryfikować by połączenie się powiodło. Czy blokada portu 3306 (przez firewall serwerowni) ma wpływ ?
f1xer
Cytat(BieliK @ 21.08.2008, 01:02:21 ) *
Czy blokada portu 3306 (przez firewall serwerowni) ma wpływ ?

Skoro firewall blokuje połączenia na ten port to logiczne jest że nie możesz się z tym portem połączyć, a więc odpowiedź nasuwa się sama tak to ma wpływ.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.