Zwariowany
21.12.2010, 19:45:47
Większość przeglądarek zapisuje sobie obrazki style itd. do cache. Chciałbym się dowiedzieć po jakim czasie style.css będzie znów pobrane przez przeglądarke od zapisania po raz pierwszy w pamięci cache?
Wiem, że to zróżnicowane od przeglądarki, ale nigdzie nie znalazłem takich danych...
Crozin
21.12.2010, 19:50:38
Jeżeli serwer sam nie poinformuje co ile dane źródło ma być aktualizowane to z reguły jest to kilka godzin.
Zwariowany
21.12.2010, 19:55:41
Ja to pytanie zadaje, bo ostatnio zaktualizowałem swoją stronę i na laptopie gdzie dzień później właczyłem go dopiero rozleciała się strona, więc odświeżyłem i wszystko ok.
Ale nie wszyscy użytkownicy są na tyle rozgarnięci by odświeżyć kiedykolwiek, więc nie mam co się bać? powinny im się odświeżyć style same po paru godzinach?
Kildyt
21.12.2010, 20:33:12
Jeżeli zmienisz plik CSS to powinieneś również zmienić jego ścieżkę w HTML-u. Wtedy przeglądarka będzie musiała zaciągnąć jeszcze raz style (chyba, że masz włączony cache dla HTML-u).
Unikalność możesz nadać przez zmianę nazwy pliku, albo jedynie w HTML-u dodać do niego niejako identyfkator (style.css?1234).
Zwariowany
21.12.2010, 20:38:06
no dobrze, ale jak tego nie zrobiłem przed 2 dniami, to zrobić to, czy już raczej wszystkim nowe style się wczytały?
Kildyt
21.12.2010, 20:49:14
Zastanawiałbym się nad operą. Używaj ją sporadycznie, tylko do testów, i ona ma dużą jazdę z cache'em.
Zmiana dead'a to nie jakaś wielka sprawa więc na wszelki wypadek...
Zwariowany
21.12.2010, 20:55:29
Ale faktycznie opera, jak poprzednik zwrócił uwagę ma takie jazdy z tym cache'm...
Będę wdzięczny jak jeszcze uzyskam kilka odpowiedzi, czy już (szczególnie właśnie w operze) style same się zaktualizowały ludziom...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.