Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Upload plików - kwestia bezpieczeństwa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
część mojej aplikacji odpowiedzialny za upload zdjęć jest podzielony na dwie grupy katalogi: tmp_first oraz katalogi do których zostanie wysłany plik (to wybiera user).
W katalogu /tmp_first znajdują się zdjęcia świeżo wgrane przez użytkownika, które należy wykadrować itp.
Teraz pytanie: czy bezpiecznie jest wrzucać do tego folderu pliki o dowolnej nazwie (bo akceptowane rozszerzenie to jpg, jpeg, gif, png, więc raczej ni będzie w niech złośliwego kodu) i później edytować ich nazwy na bardziej odpowiednie, np.: z "jakiś fajniutki plik $ coś tam.jpg" na "jaki__fajniutki_plik___co__tam.jpg", czy może nie dopuszczać tego typu plików w ogóle do serwera?
Pozdrawiam
Fifi209
Nazwy to hash z nazwy + losowy ciąg. Inaczej nie ma opcji.

Co do bezpieczeństwa to nie sprawdzaj rozszerzenia na zasadzie: jpg dobry, bo ja w formacie jpg mogę równie dobrze exe wrzucić.
mime_content_type
sweter
Tzn. pomysł wykorzystujący katalog tymczasowy, w którym są nowe pliki z dowolną nazwą, a później je hashuje, był dobry tak?
Fifi209
Zapisujesz plik, później zmieniasz nazwę przy zapisie do normalnego katalogu (kopiowaniu z tymczasowego do normalnego)
Quantum
Warto jednak wspomnieć o tym, że funkcja mime_content_type w php 5.3 otrzymała status przestarzałej i zaleca się używanie Fileinfo (wcześniej dostępne w PECL).
Fifi209
~Quantum
Hmm, przeczytałeś swojego posta?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.