Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][HTML]Pytania o mod_rewrite, pozycjonowanie linków i jak najlepsze ich miejsca w wyszukiwarkach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Jestem w czasie pisania niedużej strony php. Taki pseudo-sklep, chociaż to tutaj nie ma akurat znaczenia. Zastanawiałem się jak najlepiej pozycjonować sklep a w szczególności produkty w nim zawarte. Trochę poczytałem o skracaniu linków i przebyłem drogę z linku:

www.strona.pl/index.php?product=Ksiazka

do

www.strona.pl/Ksiazka.html

No i niby fajnie to wygląda i według mnie dosyć dobrze będzie "zauważane" przez roboty sieciowe. W swoim pomyśle wzorowałem się tak na prawdę na stronie filmweb.pl, gdzie link do niemal każdego filmu ma następująca postać:

filmweb.pl/TYTUŁ_FILMU

Oczywiście ja na swojej stronie stosuję odpowiednie filtrowania, żeby nic się nie podczepiło, tak więc o tym mi nie piszcie.

I teraz mam parę pytań, niejasności i zastrzeżeń co do swojej metody i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi podpowiedzieć.

Po pierwsze, taki adres w pewnym sensie związuje mi ręce, bo już wpisanie adresu np. strona.pl/uzytkownicy.php wyrzuca mi tak jakby nazwę produktu użytkownicy. Pomyślałem o tym, żeby dodatkowo dokleić do linku np. id produktu, tak jak ma to miejsce np. na allegro.

To stworzyło kolejne pytanie, a mianowicie, czy ma to jakieś znaczenie, czy ten nr id (oczywiście też skrócony ,czyli nie id=321, tylko samo 321) lepiej umieścić przed nazwą produktu, czy po niej. Jak patrzyłem na różne sklepy to widzę, że są różne szkoły, ale raczej wszyscy umieszczają też w linku nr id. Pomyślałem, że mając ten nr będę wstanie przefiltrować adresy, żeby zdecydować, czy to jest produkt, czy strona.

No i jeszcze jedno pytanie co do metody z id. Raczej można powiedzieć, że to moje przemyślenia - czy dobrze myślę, że szybciej będzie odbywało się wyszukiwanie w bazie po nr id niż po nazwie produktu (oczywiście każdy produkt ma swoją niepowtarzalną nazwę, o czym zapomniałem wspomnieć), czy to nie ma znaczenia.

Nie ukrywam, że podoba mi się sam tytuł bez numerków, dlatego jeszcze myślałem o takim linku:
strona.pl/produkt/Ksiazka, ale tutaj już zupełnie nie wiem jak by to wyszukiwarce się spodobało.

Ogólnie nie jestem zielony w sprawach programowania, ale programowanie to jedno, a kwestie pozycjonowania to drugie, tak więc liczę na radę od kogoś posiadającego większą wiedzę od mojej.
Również będę wdzięczny za wszelki uwagi czy sugestie, bo może jest jeszcze inny sposób o którym nie wiem.
deirathe
Wyszukiwanie po id jest wiele szybsze, tym bardziej że zakładam że jest ono kluczem głownym ;]. Co do problemów z linkami to możesz rozwiązać to następująco;
strona.pl/produkt/id/nazwa_produktu(mozesz tu wstawic .html / to juz bez znaczenia)- keywordsy i tytul powinny byc podobne do nazwy produktu.
strona.pl/uzytkownicy - dla twoich uzytkownikow.

Reszta analogicznie i podlega pewnej finezji winksmiley.jpg

Mam nadzieję, że trochę pomogłem
sebap123
No ok, dzięki za podpowiedzi, ale jeszcze mam parę pytań co do twojego pomysłu smile.gif
Potwierdzam, że id jest kluczem głównym, tak więc rzeczywiście będzie szybciej. Jednak raz jeszcze wrócę do pozycji jak umieszczony jest link. Według mnie, najlepiej byłoby zrobić to w taki sposób w jaki jest na allegro, czyli:
allegro.pl/nazwa-produktu-id-produktu.html
Wymyśliłem, żeby po prostu na podstawie tego, czy id jest czy go nie ma, sprawdzić, czy to co jest w linku to strona, czy produkt.
Czyli teraz link z takiego:
strona.pl/index.php?produkt=nazwa&id=234
ma wyglądać tak:
strona.pl/nazwa-234.html
Nie wiem jednak czy nie będzie to za dużo kombinowania i czy dla osiągnięcia tego samego efektu nie jest lepiej zrobić to tak:
strona.pl/index.php?produkt=nazwa&id=234
i zamienić na:
strona.pl/produkty/nazwa-234.html

No i co o tym sądzicie, czy to będzie lepiej czy gorzej widziane przez wyszukiwarki?
ciekawskiii
To juz raczej nie ma znaczenia, mysle ze za duzo nie ma co kombinowac a zajac sie strona, skoro bedzie dobra to tak czy tak sie wypozycjonuje. Z tego co gdzies czytalem to najgorzej jest widziane domena.pl?id=id&nazwa=nazwa itd.
sebap123
Cytat
To juz raczej nie ma znaczenia, mysle ze za duzo nie ma co kombinowac a zajac sie strona, skoro bedzie dobra to tak czy tak sie wypozycjonuje.

No w sumie może masz i rację. Dobra to już nie będę tego tematu drążył. Zrobię jak będzie łatwiej i tyle. Dzięki za podpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.