Jestem w czasie pisania niedużej strony php. Taki pseudo-sklep, chociaż to tutaj nie ma akurat znaczenia. Zastanawiałem się jak najlepiej pozycjonować sklep a w szczególności produkty w nim zawarte. Trochę poczytałem o skracaniu linków i przebyłem drogę z linku:
www.strona.pl/index.php?product=Ksiazka
do
www.strona.pl/Ksiazka.html
No i niby fajnie to wygląda i według mnie dosyć dobrze będzie "zauważane" przez roboty sieciowe. W swoim pomyśle wzorowałem się tak na prawdę na stronie filmweb.pl, gdzie link do niemal każdego filmu ma następująca postać:
filmweb.pl/TYTUŁ_FILMU
Oczywiście ja na swojej stronie stosuję odpowiednie filtrowania, żeby nic się nie podczepiło, tak więc o tym mi nie piszcie.
I teraz mam parę pytań, niejasności i zastrzeżeń co do swojej metody i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi podpowiedzieć.
Po pierwsze, taki adres w pewnym sensie związuje mi ręce, bo już wpisanie adresu np. strona.pl/uzytkownicy.php wyrzuca mi tak jakby nazwę produktu użytkownicy. Pomyślałem o tym, żeby dodatkowo dokleić do linku np. id produktu, tak jak ma to miejsce np. na allegro.
To stworzyło kolejne pytanie, a mianowicie, czy ma to jakieś znaczenie, czy ten nr id (oczywiście też skrócony ,czyli nie id=321, tylko samo 321) lepiej umieścić przed nazwą produktu, czy po niej. Jak patrzyłem na różne sklepy to widzę, że są różne szkoły, ale raczej wszyscy umieszczają też w linku nr id. Pomyślałem, że mając ten nr będę wstanie przefiltrować adresy, żeby zdecydować, czy to jest produkt, czy strona.
No i jeszcze jedno pytanie co do metody z id. Raczej można powiedzieć, że to moje przemyślenia - czy dobrze myślę, że szybciej będzie odbywało się wyszukiwanie w bazie po nr id niż po nazwie produktu (oczywiście każdy produkt ma swoją niepowtarzalną nazwę, o czym zapomniałem wspomnieć), czy to nie ma znaczenia.
Nie ukrywam, że podoba mi się sam tytuł bez numerków, dlatego jeszcze myślałem o takim linku:
strona.pl/produkt/Ksiazka, ale tutaj już zupełnie nie wiem jak by to wyszukiwarce się spodobało.
Ogólnie nie jestem zielony w sprawach programowania, ale programowanie to jedno, a kwestie pozycjonowania to drugie, tak więc liczę na radę od kogoś posiadającego większą wiedzę od mojej.
Również będę wdzięczny za wszelki uwagi czy sugestie, bo może jest jeszcze inny sposób o którym nie wiem.