Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]Zamienniki plików txt oraz bezpieczeństwo
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Witam,

Nie od dziś czytam, że jak ktoś chce umieścić jakieś dane w pliku txt to proponuje mu się baze danych.
Oczywiście się z tym zgadzam, ale czasem dane przechowywane w pliku txt nie są aż takie ważne czy tajne lub po prostu nie ma możliwości użycia bazy danych.

A teraz moje pytania:
- Czy są jakieś zamienniki plików txt gdzie można również coś zapisać i odczytać, np. za pomocą skryptu?
- Czy są mniej i bardziej bezpieczne pliki gdzie można coś zapisać i odczytać, czy to nie ma znaczenia?
MateuszS
Możesz również tworzyć pliki inne, nie tylko txt, za pomocą pliku .php możesz utworzyć inny plik .php w którym np. wymagana jest autoryzacja aby wykonać jakąś akcję, np odczytać jakieś poufne dane. Co do drugiego podpunktu niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni użytkownicy bo ja sam nie jestem pewien... wiadomo .txt można otworzyć zwyczajnie w przeglądarce i odczytać jego zawartość jeśli nie jest zabezpieczony jakimś chmodem itp. Może są jakieś "specjalne" pliki do przechowywania ważnych informacji jako zamiennik bazy danych.
Hoku
z tego co się orientuje możesz zapisywać w dowolnym rozszerzeniu np .gsg .xxx winksmiley.jpg jako plik tekstowy
do zabezpieczeń wystarczy użyć kryptografii np mcrypt lub napisać sobie samemu np. RSA z jakimiś wysokimi liczbami 1wszymi im więcej cyfr w liczbach tym hacking dłuższy.

lub operatorem bitowym XOR ale to tylko dla danych o niskiej wartości winksmiley.jpg
a do blokady odczytu masz ustawienia uprawnień pliku chmod
Mephistofeles
Nie pisze się własnych algorytmów kryptograficznych gdy nie masz o tym pojęcia.
Zapisz plik jako .php, wstaw <?php ?> w komentarze i wewnątrz tego zapisz jako ini, potem parse_ini_file.
Hoku
tak ale algorytmy są w większości ogólnie dostępne
Mephistofeles a dlaczego nie xml a ini?
Mephistofeles
Taki przykład dałem, może być XML. Co do algorytmów to sugerowałem się Twoim "napisać sobie samemu".
Hoku
tak tylko nie wszystkie algorytmy są dostępne w czystym php, trzeba albo "wklepać"(ot moje rozumowanie napisać, coś od razu można się nauczyć) lub użyć gotowca z innego źródła np pear
Szunaj85
Cytat
za pomocą pliku .php możesz utworzyć inny plik .php w którym np. wymagana jest autoryzacja aby wykonać jakąś akcję, np odczytać jakieś poufne dane.
- Czy tak przechowywane dane będą bezpieczniejsze niż gdybym trzymał je w pliku txt?
- Wpisując bezpośredni adres do pliku php wyświetla mi jego zawartość. Czy w jakiś sposób da się tego uniknąć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.