Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Funkcja zliczajaca ilosc pobran pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alek37
Pobralem i prubuje zastosowac dla swoich potrzeb Top Downloads 2.0, zliczajacy w formie TOP10 pobierane ze strony pliki. Znalazlem to na tej stronie.
Dziala mi to jak trzeba ale tylko z plikami znajdujacymi sie co najwyzej w drugim podfolderze np:
Kod
http://www.strona.pl/folder/folder/plik.zip

Aby klikniecia na plik celem pobrania byly zliczane do statystyki, nalezy na stronie wstawic nastepujacy kod:
Kod
<a href="download.pl?file=filename_id">moj_plik</a>
   "filename_id" - to nazwa monitorowanego pliku

Gdy plik znajduje sie glebiej w strukturze foderow funkcja "download.pl" nie rozpoznaje sciezki dostepu (wyskakuje komunikat o braku pliku na serwerze poniewaz link do pobrania konczy sie niejako na drugim podfolderze, a plik faktycznie znajduje sie w czwartym podfolderze). Jest co prawda czesc konfiguracyjna w pliku "download.pl" ale wszelkie proby jakie poczynilem nie zdaly egzaminu.

Moze ktos znalazlby troche czasu aby sie temu przyjrzec i sprobowac mi pomoc. Ja niestety nie potrafie juz nic wymyslic.
Pozwole sobie dolaczyc plik download.pl
potreb
O jej, nie wiem do czego ci ten top download ale szybciej wyszukasz na forum podobny skrypt i sam go będziesz mógł wdrożyć.
alek37
Chcialbym po prostu miec rozeznanie jakie pliki sa najczesciej pobierane. Trafilem akurat na takie cos i zainteresowalo mnie to poniewaz jest ladnie zrobione wizualnie i ma dosc rozbudowane funkcje informacyjne o sciaganych plikach. W moim przypadku zaleta jest rowniez i to ze dziala na plikach .html a nie wymaga rozrzezenia .php. Witryna moja juz istnieje i calosc jest w plikach .html

Niby mozna by przeniesc pliki do pobrania w odpowiednie miejsce, aby wszystko dzialalo ale to wiaze sie z ogromem pracy jaki trzeba by w to wlozyc no i calkiem zmienia organizacje witryny.
Co do tego aby bylo to zestawienie Top Download to akurat mi nie zalezy, ale nie przeszkadza w niczym.
Hoku
  1. <a href="download.pl?file=filename_id">

1.  
  2. if(ereg("^[0-9]+$", $_POST["filename_id"]))
  3. {
  4. $file = (int)$_GET["filename_id"];
  5. $link = mysql_connect('localhost', 'użytkownik_mysql', 'hasło_mysql');
  6.  
  7. mysql_select_db('nazwa_bazy', $link);
  8. mysql_query("UPDATE tabela_pobran SET liczba_pobran WHERE plik_id=$file");
  9. $result=mysql_query("SELECT nazwa pliku, url_do_pliku FROM tabela_pobran WHERE plik_id=$file")
  10. $row = mysql_fetch_row($result);
  11. header('Location: http://www.example.com/'.$row[1].$row[0]);
  12. }

i staty wstydnis.gif
  1.  
  2. $link = mysql_connect('localhost', 'użytkownik_mysql', 'hasło_mysql');
  3.  
  4. mysql_select_db('nazwa_bazy', $link);
  5. $result=mysql_query("SELECT nazwa pliku, liczba_pobran FROM tabela_pobran ORDER BY liczba_pobran DESC LIMIT 10")
  6. $row = mysql_fetch_row($result);
  7. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM)) {
  8. echo 'Plik: '.$row[0].' pobrano '. $row[1].'razy'<br>);
  9. }

taki łopatologiczny przykład pisany na kolanie brakuje tylko pakowania plików do bazy
alek37
Dziekuje za zainteresowanie, ale wolalbym jednak pozostac przy tym rozwiazaniu o ktorym pisalem. Ma panel administracyjny, sama obsluga jest latwa i wygodna, opiera sie na plikach .txt, tylko ten problem z glebsza struktura struktura katalogow z ktora nie potrafie sobie poradzic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.