Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] problem z while
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fastlone
Cześć.

Mam zrobioną pętlę while w pętli while i nie wiem, jak wyświetlić zmienną $i...
  1. $daneaplikacji = $db->query("SELECT id, globid, id1, id2, id3, id4, id5, tresc1, tresc2, tresc3, tresc4, tresc5 FROM pgracza_aplikacje WHERE id = ".$mybb->input['id']." LIMIT 0, 1");
  2. while ($row = $db->fetch_array($daneaplikacji))
  3. {
  4. $pytania = $db->query("SELECT id, pytanie FROM pgracza_pytania_otwarte WHERE id = ".$row['id1']."");
  5. while($i1 = $db->fetch_array($pytania))
  6. {
  7. $id = $i1['id'];
  8. }
  9. $pytania = $db->query("SELECT id, pytanie FROM pgracza_pytania_otwarte WHERE id = ".$row['id2']."");
  10. while($i2 = $db->fetch_array($pytania))
  11. {
  12. $id2 = $i2['id'];
  13. }
  14. $pytania = $db->query("SELECT id, pytanie FROM pgracza_pytania_otwarte WHERE id = ".$row['id3']."");
  15. while($i3 = $db->fetch_array($pytania))
  16. {
  17. $id3 = $i3['id'];
  18. }
  19. $pytania = $db->query("SELECT id, pytanie FROM pgracza_pytania_otwarte WHERE id = ".$row['id4']."");
  20. while($i4 = $db->fetch_array($pytania))
  21. {
  22. $id4 = $i4['id'];
  23. }
  24. $pytania = $db->query("SELECT id, pytanie FROM pgracza_pytania_otwarte WHERE id = ".$row['id5']."");
  25. while($i5 = $db->fetch_array($pytania))
  26. {
  27. $id5 = $i5['id'];
  28. }
  29. }

Pytanie drugie: czy można z tamtych 5-ciu zapytań zrobić jedno?
tehaha
tragedia, nie ma nic gorszego niż zapytanie w pętli, nie mówiąc już o 5 zapytaniach w pętli....
te dane można pobrać w najgorszym wypadku max 2 zapytaniami.

użyj konstrukcji mysql IN, czyli:
zbierasz te id razem i potem robisz
  1. SELECT * FROM tabelka WHERE id IN(1,2,3,4)

w ogóle to mam wrażenie, że źle zaprojektowałeś bazę danych bo przypomina bardziej arkusz excella, te id1, id2, id3 .... oraz tresc1, tresc2.... powinny być w oddzielnej tabeli trzymane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.