Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z select
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bigbadcompany
Specyfika problemu jest taka:

Mam panel admina w nim strony z poszczególnymi kategoriami żeby to ładnie wyglądało każda kategoria jest na osobnej podstronie (wykorzystałem do tego case żeby ograniczyć liczbę stron w realu). Przechodzę na zarządzanie np. informacje i tam mam select box dzięki któremu mogę sobie wybrać do której kategorii ma przynależeć (bo np pisząc rozmyśliłem się i nie chce walnąć posta do informacje tylko do wydarzenia no ale mniejsza o to). Niezależnie od tego na jakiej jestem stronie zarządzania (i zarazem dodawania posta w danej kategorii) chciałbym żeby select box wskazywał na daną kategorię. Z menu wybieram wydarzenia i automatycznie chciałbym żeby w select boksie było zaznaczone wydarzenia a nie pierwsza na liście opcja np. informacje.

Oczywiście w bazie mam wszystko uporządkowane i każdy post ma swoją kategorię i przyporządkowane id

catt_id catt_name
1 dowcipy

Tak przykładowo oczywiście. Jeśli zajdzie taka potrzeba mogę przesłać kawałek kodu. Przepraszam jeśli mój post jest troszkę lub jak kto woli dość zawiły ale inaczej nie jestem w stanie tego opisać smile.gif
lobopol
Musisz w pętli wypisującej opcje dać if(cat_id == wartosc_opcji) i tu dopisać do <option selected="selected" value="costam">aaa</option>
bigbadcompany
Zrobiłem ino tak:

1. while($kat=mysql_fetch_assoc($sql_kat))
  2. {
  3. //$selected='';
  4. $id_kat=$kat['catt_id'];
  5. $tab_kat[$id_kat]=$kat['catt_name'];
  6. $kat['catt_id']==$temat_kategoria[$temat_id] ? $selected='selected' : $selected='';
  7. $lista_kategorii.='<option value='.$kat['catt_id'].' '.$selected.'>'.$kat['catt_name'].'</option>';
  8. }
  9. $lista_kategorii.='</select></td>

I faktycznie praży smile.gif Dziękować smile.gif
Pozwoliłem sobie podziękować klikając na "pomógł" smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.