Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Dodanie pola do istniejącej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cent4
Witam.
Mam tabele, a w niej dane (300 rekordów) i chcę dodać w strukturze w phpMyAdmin pole id typu integer auto_increment.

Jak to zrobić, żeby w utworzonym polu były już liczby od 1 do 300 (odpowiednio dla liczby rekordów).

Zapomniałem po prostu o polu id sciana.gif

Mój błąd...

Da się to zrobić czy muszę wklepywać 300 rekordów od nowa?
wookieb
Jeżeli wstawisz pole auto_increment to rekordy ponumerują się same.
cent4
No ok tylko takiego pola nie mogę stworzyć - dostaję informację zwrotną:

#1075 - W tabeli może być tylko jedno pole auto i musi ono być zdefiniowane jako klucz

a definiuję je jako klucz i jest to jedyne pole auto...

Co robić?
wookieb
To pokaż strukturę tabeli
  1. SHOW CREATE TABLE nazwa_tabeli
cent4
  1. CREATE TABLE `media` (\n `Med` varchar(1) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Kat` varchar(1) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Nr_id` int(4) NOT NULL,\n `Autor` varchar(40) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Tytul` varchar(80) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Wydawnictwo` varchar(25) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Miasto` varchar(25) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Rok` int(4) NOT NULL,\n `Opis` varchar(255) character SET utf8 collate utf8_polish_ci NOT NULL,\n `Obcojezyczne` tinyint(1) NOT NULL\n) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2
wookieb
  1. ALTER TABLE `media` ADD `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY FIRST
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.