Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][JQuery]Jak użyć tego razem?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
yaotzin
Problem jest taki, iż wcześniej używałem AJAX w postaci XAJAX. Więc z JS miałem tyle wspólnego co nic. Szukam jakiegoś tutoriala łopatologicznego (dla przykładu Hello World), która by pokazała jak wykorzystać Symfony i JQuery razem. Nie chcę używać pluginu JQueryReloaded ani nic w tym stylu, tylko czyste JQ.

Znalazłem na razie to: http://www.willjessup.com/sandbox/jquery/s...ry_symfony.html przeanalizowałem po części, ale nie wiem na ile jest to dobre rozwiązanie. Gość pisze, że nie zalecane jest używanie wpisanego JS, a na ile się orientuję to tak będzie działał JQueryReloaded m.in. dlatego chcę go pominąć.
destroyerr
Cytat
używanie wpisanego JS

wpisanego czyli inline? Mało tego, że jest to niezalecane, to w nowych wersjach zostało to usunięte.

Ogólna zasada podana w tym artykule (czyli js w osobnym pliku) jest poprawna i zalecana. Szczerze, to nie rozumiem jaki masz problem. Chyba taki, że nie znasz JS a pytasz o framework w PHP.
yaotzin
Raczej nie znam JQuery winksmiley.jpg Zastanawia mnie poprawne użycie tego z Symfony.
krowal
Normalnie, dajesz w app/config/view.yml:

1. default:
  2. javascripts: [jquwry.js]

i śmiga.
Gribo
nie rozumiem dlaczego nie chcesz używać do tego JQueryReloaded. Tam masz już wszystko ładnie zintegrowane z symfony i nie musisz praktycznie umieć JQuery

p.s chyba pana znam panie yaotzin
yaotzin
Cytat(Gribo @ 19.01.2011, 15:45:12 ) *
nie rozumiem dlaczego nie chcesz używać do tego JQueryReloaded. Tam masz już wszystko ładnie zintegrowane z symfony i nie musisz praktycznie umieć JQuery

p.s chyba pana znam panie yaotzin

Cóż świat jest mały tajemniczy Panie Gribo winksmiley.jpg

A co do JQueryReloaded, to nadal inline co mi się nie podoba smile.gif A że nie znam ani jednego ani drugiego (JQuery i Symfony) na codzień pracuję z całkiem innymi technologiami to próbuję się nauczyć robić to tak jak książka pisze, a później będę próbował czegoś innego winksmiley.jpg
kwiatek5
Cytat(yaotzin @ 19.01.2011, 10:13:50 ) *
Raczej nie znam JQuery winksmiley.jpg Zastanawia mnie poprawne użycie tego z Symfony.

Tu znajdziesz podstawy jQuery dobrze opisane:
jQuery Tutorial
meron11
ja robię normalnie ,dodaje js w pliku viev.yml a reszta w szablonach i tyle ,tylko jeszcze nie próbowałem form wysyłać ale z tym chyba problemu nie będzie winksmiley.jpg.Też zaczynam z symfony
Gribo
Cytat(meron11 @ 27.01.2011, 17:33:44 ) *
ja robię normalnie ,dodaje js w pliku viev.yml a reszta w szablonach i tyle ,tylko jeszcze nie próbowałem form wysyłać ale z tym chyba problemu nie będzie winksmiley.jpg.Też zaczynam z symfony

Jak byś chciał obsłużyć formularz bez przeładowania strony, to polecam plugin do JQuery podajże nazywa się jQuery Form.
meron11
Zawsze go używam ,inaczej wysyłanie formularza to katorga winksmiley.jpg
yaotzin
W sumie do tego wczoraj usiadłem i tak mówiąc szczerze to banał.

Za to zastanawia mnie, jak połączyć to z

1. <option value="1">Test</option>
  2. <option value="2">Moj tekst</option>

Kiedy kliknę sobie na Moj tekst to jak, utworzyc poprawny URL dla czegoś takiego? Chodzi mi o url który odwoła się poprawnie do jakiegoś elementu itp. Normalnie w symfony używa się @routing'u, ale jak to użyć w JS? Mam pisać normalny url? Np. /modul/wykonaj_cos?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.