Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Form po get'cie z dostosowaniem wartosci
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Marcstee
Witam.

Zrobiłem sobie w projekcie pewien formularz z 1 polem tekstowym. I teraz chcę aby ten formularz był posyłany po get'cie ale problem mam w tym, że chciałbym aby ten get nie był taki:
Kod
/url-strony?nazwa-iputa=wartosc

ale taki:
Kod
/url-strony/wartosc

I niestety to nie koniec mojego problemu bo chciałbym tą wartość trochę dostosować zanim zostanie ona umieszczona w adresie po przez podmianę znaków specjalnych na jakieś nie-inwazyjne (ale które da się potem odkodować).

No i nie wiem jak do tego podjeść.
Crozin
Wysyłasz formularz (metoda dowolna), a następnie serwer wykonuje przekierowanie na "ładny adres". Możesz dodatkowo wykorzystać JS do utworzenia ostatecznego URL-a i przekierować na niego - odciąży to nieco serwer oraz przyśpieszy ładowanie strony.
Marcstee
Dobry pomysł. Tak całkiem przypadkiem pomógł w rozwiązaniu jednego problemu wydajnościowego smile.gif Dzieki.

Ale jeszcze jedno pytanko:
jak zrobić to przekierowanie... bo szukam na necie i dojść nie mogę jak to porządnie zrobić.

Mam zdefiniowany tak routing:

Kod

adresdocelowy:
  url:   /adres/:parametr
  param: { module: module, action: action}

W akcji coś takiego próbowałem:

Kod

$route = $this->getController()->genUrl('adresdocelowy',$parametr);

$this->redirect($route);

Ale genUrl nie przyjmuje tak parametrów. I nie wiem jak to zrobić O_o
destroyerr
  1. $this->getController()->genUrl(array('sf_route' => 'adresdocelowy', 'parametr' => $parametr));

Albo krócej:
  1. $this->generateUrl('adresdocelowy', array('parametr' => $parametr));
Marcstee
dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.