Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie i zapisywanie plików .PDF
Forum PHP.pl > Forum > PHP
emajl22
Witam,

Próbuję napisać prosty skrypt, który po wypełnieniu formularza wysyła wygenerowany plik (danymi z formulaza) na maila. Formularz i nakładanie tekstu na obrazek już zrobiłem, ale teraz chciałbym dopisać, żeby ten obrazek wysyłał się na maila w postaci .pdf (załącznik)

Problem polega na tym, że nie zabardzo wiem jak zapisać wygenerowany plik .pdf na dysku? i wysłać go na maila.

Tak generuję plik .pdf:

1. <?php
  2. header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
  3.  
  4. if (isset($_POST['submit2'])) {
  5. include ('class.ezpdf.php');
  6. $pdf =& new Cezpdf();
  7. $image = $_SESSION['name'];
  8. $image .= ".png";
  9. $pdf->addPngFromFile("upload/$image",50,470,435);
  10. $pdf->ezStream();
  11. }
  12. else {
  13. header("Location: index.php");
  14. }
  15.  
  16. ?>

Działa prawidłowo, jednak nie wiem jak teraz wysłać to na maila. Dodam tylko, że wiem jak zrobić skrypt wysyłający maile z załącznikiem. Proszę Was o pomoc. Z góry dzięki.
cycofiasz
Może zamiast ezStream użyj output i rezultat zapisz file_put_contents?
emajl22
A mógłbyś coś jaśniej? Bo kurcze ciężko mi wyszukać potrzebnych informacji, a pierwszy raz mam styczność z tą biblioteką. Oczywiście nie mówię tu o file_put_contents. No i dzięki za ogólne podsumowanie problemu.
cycofiasz
Ja nie mam styczności z tą biblioteką ale z opisu klasy wynika że można zrobić coś takiego:

file_put_contents('plik.pdf', $pdf->output());
emajl22
Ok, pomogło smile.gif

Teraz jak mam to dodać do załączniku w mailu? Bo myślałem, że wiem, no ale wyszło jak wyszło. Zawsze pisząc formularz kontaktowy, dodawałem plik za pomocą <input typ="file" />, a teraz się pogubiłem, bo chodzi o to, żeby skrypt dodał automatycznie załącznik i wysłał maila. Nazwę pliku trzymam w sesji.

Z góry dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.