Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny BB-Code
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PiterosWeb
Witam.
Mam dość ciężki w każdym razie dla mnie temat dlatego szukam pomocy.

A mianowicie chcę zrobić swój własny BB-Code i jeśli chodzi o pogrubienie itp. czy o wstawienie kodu PHP lub HTML itd. w odpowiedni obszar (div z odpowiednim stylem) to też nie było większego problemu, natomiast problem pojawił się gdy chciałem wyróżnić składnię wyświetlanego kodu czyli np żeby echo, print, for itd wyświetlało się np. na niebiesko czy coś.

Bo zrobić to w ten sposób że szukał by mi w tekście tej nazwy i ją zamieniał na taką samą z odpowiednim stylem to nie może być gdyż zbyt dużo jest tych funkcji w php a tu jeszcze inne języki dochodzą. Dlatego kombinowałem z Wyrażeniami Regularnymi i gdyby nawet mi to wyszło że znajdował by odpowiednie części kodu to jak przed i za znalezionym stringiem wstawić jakiś tekst żeby to wyglądało mniej więcej tak (<font color="blue">STRING</font) ?

Istnieje jakaś funkcja która by dopisywała podany ciąg przed i za znalezionym ?
Bo rozbijać całą treść (np. do artykułu czy postu) bo do tego będzie to używane nie ma szans na powodzenie mówiąc rozbijać miałem na myśli żeby rozbić to explodem gdzie dzielnikiem były by spacje.

Wiecie jak coś takiego zrobić albo jakieś pomocne funkcje do tego questionmark.gif

oczywiście kombinowałem z str_replace czy też preg_replace ale nie dałem rady tego zrobić za pomocą tych funckji.
wookieb
preg_replace_callback
substr_replace
str_replace
Spawnm
Pokaż jak próbowałeś.

+ zobacz highlight_string
PiterosWeb
uwierz mi że lepiej tego nie oglądać bo kombinowałem jak "koń pod górę" ;D
poczytam o tych funkcjach które podaliście i wtedy zobaczę a jak coś mi wyjdzie lub nie to wtedy znów napiszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.