Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: javascript wyrażenia regularne problem
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
anonim1989
Witam .Ściągnełem sobie z kursu JS funkcje usuwającą tagi w html i nie bardzo rozumiem kod.Oto kod:

function StripTags(str) {
var wzor = /<(?:.|\s)*?>/g;
return str.replace(wzor,'');
}

/<(?:.|\s)*?>/-chodzi mi o te wyrażenie

co znaczy pierwszy znak ten "?" ?

ostatni znak to wiem "zero lub jeden poprzedzający znak lub element; elementem może być na przykład wyrażenie umieszczone wewnątrz nawiasów "
ale ten pierwszy znak "?" ?

i jeszcze nierozumiem po co znaki ":" "." skoro tagi w html nie mają takich znaków?
nie wystarczyło by zrobić w taki sposób:
/<(\s)*>/

ponieważ po co mi po znaku "*" znak "?" skoro znak * oznacza
-zero lub więcej poprzedzającch znaków lub elementóe; elementem może być na przykład wyrażenie umieszczone wewnątrz nawiasów

PROSZĘ O POMOC
AdIoS_Neo
Witam,
http://www.javascriptkit.com/javatutors/redev2.shtml
vermis
Cytat(anonim1989 @ 8.02.2011, 23:16:44 ) *
co znaczy pierwszy znak ten "?" ?

poczytaj o zachłannych i leniwych wyrażeniach regularnych

Cytat(anonim1989 @ 8.02.2011, 23:16:44 ) *
i jeszcze nierozumiem po co znaki ":" "." skoro tagi w html nie mają takich znaków?

Kropka jest znakiem specjalnym. Poza tym te znaki mogą wystąpić np:
  1. <a href="plik.html" style="color: #f00">coś tam</a>

AdIoS_Neo
@vermis
Mu chodziło o pierwszy znak zapytania, a nie drugi. Po pierwszym znaku zapytania występuje dwukropek -> ?: <- te dwa znaki tworzą "znak specjalny" w wyrażeniach regularnych którego znaczenie jest objaśnione w linku z mojego poprzedniego postu.
Idąc dalej -> . <- to też znak specjalny oznaczający po prostu dowolny znak z wyjątkiem znaku nowego wiersza.
Cytat
ponieważ po co mi po znaku "*" znak "?" skoro znak * oznacza
-zero lub więcej poprzedzającch znaków lub elementóe; elementem może być na przykład wyrażenie umieszczone wewnątrz nawiasów

I to dopiero dotyczy zachłanności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.