Ok da³em rade juz dzia³a ale to nieistotne wazne ze juz wiem dlaczego mi nie dzia³a³o !! wiec sam sobie narobi³em k³opotu zamiast "witac" uzytkownika po zalogowaniu jego nickiem to napisa³em w kodzie jego imie czyli first_name wiec nie mog³ mi kod zmiany has³a dzia³ac skoro napisa³em username = $user logiczne dlatego zmieni³em
$queryget = mysql_query("SELECT password FROM users WHERE first_name='$first_name'")
i w tabeli zapytania doda³em hashowanie has³a i smiga jak ta lala :) a to ca³y kod po zmianie moze sie komu przyda :
<?php
$first_name = $_SESSION['first_name'];
if ($first_name)
{
//user is logged in
if ($_POST['submit'])
{
//check fields
$oldpassword = md5($_POST['oldpassword']); $newpassword = md5($_POST['newpassword']); $repeatnewpassword = md5($_POST['repeatnewpassword']);
//check password against db
//connect db
$connect = mysql_connect("*****","****","****") or
die("Niemoge sie polaczyc z baza danych!!!");
$queryget = mysql_query("SELECT password FROM users WHERE first_name='$first_name'") or
die("Query nie dzia³a !!!");
$oldpassworddb = $row['password'];
//check password
if ($oldpassword==$oldpassworddb)
{
//check to new password
if ($newpassword==$repeatnewpassword)
{
//success
//change password in db
$querychange = mysql_query("UPDATE users SET password='$newpassword' WHERE first_name='$first_name'");
echo("HAS£O ZOSTA£O ZMIENIONE.<a href='login_form.html'>Przejdz</a>do strony logowania");
}
else{
echo("Nowe has³o niepasuja"); }
}
else {
die("Stare has³o niepasuje !!!"); }
}
else
{
<form action='changepassword.php' method='POST'>
Old password: <input type='text' name='oldpassword'><br/>
New password: <input type='password' name='newpassword'><br/>
Repeat new password: <input type='password' name='repeatnewpassword'><br/>
<input type='submit' name='submit' value='change password'>
</form>";
}
}
else{
echo("MUSISZ BYC ZALOGOWANY!!!!.<br><a href='login_form.html'>Przejdz</a> do strony logowania");
}
?>
w kazdym razie dziekuje za pomoc!