Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zrobić stronę która pokazuje się gdy serwer jest offline?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Saki
Witam, chce zrobić stronę gdy pokazuje się kiedy mój domowy serwer jest offline.
I teraz myślałem żeby mój VPS patrzał na mój serwer np. co 10 min uruchamiane przez cron, i gdy serwer jest offline to wyświetlił informacje na mojej głównej stronie http://itunix.eu/ .
Czy to jest możliwe do zrobienia?
vermis
Jest to możliwe. Próbujesz pobrać jakąś zawartość z domowego serwera np. stronę o zadanym adresie. Wymaga serwera www na domowej maszynie i dostępu do niej z zewnątrz. Jeśli uda się pobrać to serwer działa jeśli przekroczysz timeout jest offline.

Inny sposób to serwer domowy melduje się do np. 2 minuty VPS'owi, jeśli czas ostatniego meldunku jest dłuższy niż np. 5 minut uznajesz, że serwer jest offline. W przeciwnym wypadku online.
Saki
Cytat(vermis @ 16.02.2011, 09:13:21 ) *
Jest to możliwe. Próbujesz pobrać jakąś zawartość z domowego serwera np. stronę o zadanym adresie. Wymaga serwera www na domowej maszynie i dostępu do niej z zewnątrz. Jeśli uda się pobrać to serwer działa jeśli przekroczysz timeout jest offline.

Inny sposób to serwer domowy melduje się do np. 2 minuty VPS'owi, jeśli czas ostatniego meldunku jest dłuższy niż np. 5 minut uznajesz, że serwer jest offline. W przeciwnym wypadku online.

No tak, ale jak wyświetlacz stronę na domowym serwerze jak domowy serwer jest offline?

Czyli wyświetlić stronę na serwerze domowym, na http://itunix.eu/ to serwer domowy, gdy serwer domowy jest offline.
vermis
Napisałem, że jeśli przekroczysz timeout, czyli w nie uda się pobrać to jest offline. Stronę pobierasz za pomocą curl i tam możesz ustawić timeout.
Saki
Cytat(vermis @ 16.02.2011, 09:21:15 ) *
Napisałem, że jeśli przekroczysz timeout, czyli w nie uda się pobrać to jest offline. Stronę pobierasz za pomocą curl i tam możesz ustawić timeout.

Ale gdy domowy serwer jest offline to nie jest w stanie nic pobrać.

Ja chce zrobić, gdy mój serwer domowy jest offline to pokazuje na stronie domowej serwera stronę że serwer jest offline.
Nie stronę na VPS. TYlko na stronie głównej serwera. Ale gdy serwer jest offline to jak ma wyświetlić stronę o tym że jest offline? Może jakoś VPS się podczepi pod domowe domową i wyświetli strone?

Gdy mój domowy serwer (itunix.eu) jest offline to pokazuje na itunix.eu stronę że serwer jest offline.
greycoffey
Nie da rady. Przeglądarka po prostu nie osiągnie twojej strony.
yevaud
podepnij domene pod vps i subdomene pod domowy adres, jak vps wykryje ze Twoj domowy serwer nie dziala to niech pokazuje offline, a jelsli bedzie dzialal to niech forwarduje na subdomene
edit:
albo jeszcze lepiej, postaw sobie dynamiczny dns (albo skorzystaj z juz gotowego). Co minute sprawdzaj czy Twoj serwer jeszcze dycha i jesli nie to podmieniaj wpis w dns
Hekko
Pewnie, że da radę. Na czym jest ten Twój domowy serwer?

Najlepsze będzie rozwiązanie, które zostało już podane wyżej: cron co minutę i z serwera domowego łączysz się do VPS i np. w mysql pole lastupdate=aktualna_data.
stas163
Kazdy serwer działa na jakimś porcie więc napisz sobie skrypt sprawdzający status serwera a potem warunek
Ok masz tu kod:
CODE
<?php
$serwer="XXX.XXX.XXX.XXX"; // ip
$port="XXX"; // ustawaimy port
$socket=@fsockopen($serwer,$port,$errno,$errstr,2);

if($socket==true)
{
echo "<font color='#00FF00'>online</font>."; //
}else{
header('location: http://twojastrona.pl');
}
?>

I teraz bedzie jeśli serwer jest online to bedzie napis ze online a jak offline to przelaczy cie na strone internetowa smile.gif
Damiankossek
Kolega wyżej mnie uprzedził, chyba najlepsze rozwiązanie :-) , sprawdzasz czy port jest otwarty i wsio smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.