:
$recordsObjs = Doctrine_Query::create() ->select('mrg.id as id, mrg.name as name') ->addSelect('(select count(*) from mailing_email where mailing_recipent_group = id and deleted <> 1) as count_emails') ->addSelect('(select count(*) from inter_mailing_group where mailing_recipent_group = id) as count_shipping') ->from('MailingRecipentGroup mrg') ->where('mrg.tomcrm_client = ?', $tomCRMClientId) ->addWhere('mrg.deleted <> ?', 1);
JAK SIĘ PORUSZAĆ po podzapytaniach?

dokładnie tu:
->addSelect('(select count(*) from mailing_email where mailing_recipent_group = id and deleted <> 1) as count_emails')
chodzi o ten człon "and deleted <> 1". Chcę się odnosić do mailing_email.deleted samego podzapytania(chce traktować to jako wewnetrzne osobne podzapytania), ale niestety DOCTRINE bierze sobie samo zadeklarowany Model i traktuje to jako MailingRecipentGroup.deleted (bo też posiada takie pole...). Jak to ominąć?
Proszę aby ktoś raz na zawsze mi objaśnił jak poruszac się w podzapytaniach w Doctrine, bo ostatnimi czasy przy bardziej zaawansowanych zapytaniach psychicznie nie wyrabiam

Wracając do pytania z innej strony....już kiedyś raz zadawałem to pytanie ale nikt nie udzielił odpowiedzi....
Na stronie Doctrine jest taki przykład....
$q = Doctrine_Query::create() ->select('u.id') ->addSelect('(SELECT p.phonenumber FROM Phonenumber p WHERE p.user_id = u.id LIMIT 1) as phonenumber') ->from('User u');
poprzez analogię próbuje:
$recordsObjs = Doctrine_Query::create() ->select('mrg.id as id, mrg.name as name') ->addSelect('(select count(*) from MailingEmail me where me.mailing_recipent_group = mrg.id and me.deleted <> 1 limit 1) as count_emails') ->from('MailingRecipentGroup mrg') ->addWhere('mrg.deleted <> ?', 1);
i ciągle błąd....o co chodzi...wtf?