Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Migracja na symfony 2
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
yaotzin
Witam czy ktoś już próbował przenieść projekt na symfony2 z symfony1.x?

Widzę same zalety tej nowej wersji tegoż znakomitego framework'a, anotacje w Doctrine, DI, system templatów...

Interesuje mnie teraz jak będą działać plugin'y, które używałem do tej pory w projekcie itp. Czy w oógle jest możliwa prosta migracja na Sf2
LBO
Cytat(yaotzin @ 22.02.2011, 08:39:35 ) *
Czy w oógle jest możliwa prosta migracja na Sf2

Nie
kozlak71
A kiedy jest planowana stabilna wersja? Jeśłi teraz chce się robić jakiś projekt to lepiej zacząć już na tej niestabilnej, czy jednak korzystać z Symfony 1.4? No i właśnie jak z podstawowymi pluginami typu sfDoctrineGuard? Ten to chyba najważniejszy.

Pozdrawiam smile.gif
Crozin
Okolice marca, tak więc prace są już na ostatniej prostej.
Cytat
Jeśłi teraz chce się robić jakiś projekt to lepiej zacząć już na tej niestabilnej, czy jednak korzystać z Symfony 1.4?
Właśnie realizuję jeden projekt na tej niestabilnej jeszcze platformie. Zmiany w API są do przełknięcia o ile często sprawdza się aktualizacje.
Cytat
No i właśnie jak z podstawowymi pluginami typu sfDoctrineGuard? Ten to chyba najważniejszy.
Niby czemu najważniejszy? Poza tym, jest już wstępny odpowiednik tego: UserBundle - na symfony2bundles.org znajdziesz sporo przydanych paczek.
bikerszymek
Zalezy jaki to projekt, jesli jest on dlugoterminowy i planujesz bardzo duze obciazenia to warto moim zdaniem poczekac na stabilna wersje 2 (RC1 ma byc 2 marca)
yaotzin
No właściwie to hobbystyczny. Ale problem jest taki, że wersję wstępną oparłem o serię plugin'ów, które w pełni spełniały moje wymagania i stąd moje pytanie. A Symfony2 z kolei bardzo mi przypomina framework'i związane z językiem JAVA.

Po dłuższej chwili namysłu, doszedłem do wniosku, że pozostanę przy 1.4. Za dużo pracy by mnie czekało, a nie wiadomo jak z lukami i problemami jakie pojawią się w wersji 2 tego framework'a.
pejott
A no przypomina bo czerpie garściami ze Springa, Hibernate, Railsow, Django i wielu innych projektów.
W nowym Symfony jest dostępne wbudowane SecurityBundle, które zajmuje się obsługą auth i acl, ale jest tak jakby bazą do tworzenia tego systemu.
Możesz jednak skorzystać z https://github.com/FriendsOfSymfony/UserBundle.
Nie polecam pozostawania przy 1.4 bo niestety, ale jest przestarzała.
A hobbystyczny projekt to idealna okazja by nauczyć się podstaw tego cacka, bo powiem szczerze, że dwójeczka jest rewelacyjna.
Jestem w trakcie pracy nad produkcyjna wersja aplikacji e-commerce portowanej z autorskiego frameworka i aż przyjemnie się to robi.

Parę przydatnych linków, których nie widziałem na forum a są wartościowe, jeśli mamy mówić o Symfony2...

https://github.com/symfony/symfony - Najaktualniejszy kod.
https://github.com/symfony/symfony-sandbox - Sandbox, nieaktualny ze względu na brak czasu bo zbliża się premiera i Symfony Live 2011 Paris.
http://docs.symfony-reloaded.org/master/index.html - Dokumentacja, uaktualniana prawie każdego dnia.
http://symfony2bundles.org/ - Repozytorium tzw. Shared Bundles, czyli takich, które łatwo integrować z własnym projektem. Odpowiedniki pluginów w 1.4.
https://github.com/FriendsOfSymfony/UserBundle - Jeden z lepszych przykładów "best practices".

Moje subiektywne odczucie... Doctrine2 + Symfony2 + Assetic to po prostu BAJKA! zakochany.gif
Oczywiście nie zapominajmy o MongoDB, a do tego ESI i łatwa integracja z Varnish'em, ale te nie są jeszcze tak popularne w Polsce z tego co mi wiadomo.

Pozdrawiam.
LBO
Boli mnie ta nazwa UserBundle, nie mówiąc o vendorze FriendsOfSymfony. Wolałbym GuardBundle.
wookieb
Ok tylko teraz pytanie.
Dlaczego ESI a nie standardowe własny sposób cache-owania poszczególnych "modułów" ?
Natomiast Assetic, świetna sprawa!
pejott
Cytat(LBO @ 27.02.2011, 21:43:48 ) *
Boli mnie ta nazwa UserBundle, nie mówiąc o vendorze FriendsOfSymfony. Wolałbym GuardBundle.

Ja też byłbym za GuardBundle. Myśle, że po premierze możemy się spodziewać kilka bundle dla tego samego zastosowania od różnych vendorów.
Na chwilę obecną korzystam z autorskiego zamiast UserBundle.

@wookieb: co masz na myśli przez własne cachowanie "modułów" ?
Dla mnie rewelacją jest nacisk na korzystanie z HTTP-CACHE. ; )
wookieb
W sensie własna kontrola nad takim rzeczami. Jeżeli usuniesz użytkownika to skrypt sam będzie w stanie znaleźć fragmenty strony w których się on wyświetlił.

Nie wiedziałem co to ESI ale tak spojrzałem na chwilę i zauważyłem, że wymagany jest jeszcze dodatkowy "parser" przed dotarciem treści do użytkownika końcowego. Zainteresowało mnie to i chciałbym poznać jego większe możliwości, które pewnie znasz. No i jakie są drogi współpracy na rzecz "rozkazania" odświeżenia konkretnych "esi includów".
No i na koniec. Jaka jest największa zaleta takiego rozwiązania? Pomijając oczywistą czyli, "bo jest już gotowe".

P.S Kiedyś czytałem niezwykle ciekawy artykuł o sposobie generowania stron przez Yahoo. Niestety zgubiłem link i nie podam go sad.gif
Aczkolwiek chodziło tam o to, że każdy "logiczny" fragment strony jest generowany na oddzielnym serwerze.
Przykładowo
Lewe menu = 1 serwer
Content = 2 serwer
Stopka + dolne menu = 3 serwer

Po co? Żeby zabezpieczyć się przed ryzykiem wysypania. Jeżeli jeden z tych 3 serwerów się wysypie to chociaż część strony zostanie wyświetlona, albo zostanie wykonany dodatkowy request do innego serwera "zastępczego". Pomysł nie głupi, aczkolwiek jestem ciekaw czy sposób opisywania owych fragmentów nie jest czasem zrobiony dzięki ESI.
LBO
ESI - Full page caching with Symfony2
wookieb
To już czytałem ale nie zauważyłem jednego smile.gif Koleś nie używał Warnisha.
Fajna rzecz, dzięki za cenne info!

A skoro jesteśmy przy temacie. Znacie jakieś wyrafinowane mechanizmy/algorytmy do kontroli odświeżania cache?
sakul55
panowie kiedy wyjdzie stabilna wersja Symfony 2? bedzie w niej cos takiego jak w 1.4, ze w konsoli mozna bylo sobie generowac backend, czy jak to teraz bedzie wygladalo?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.