TomASS
22.02.2011, 10:52:45
Cześć.
Mam system który rozprowadza informację od mojego klienta do jego partnerów. Partnerów klienta jest ok 300. Użytkowników klienta jest ok 30tu. Wszyscy użytkownicy klienta, pomimo, że są rozproszeni po Polsce (5 lokalizacji), korzystają z jednego IP zewnętrznego.
Niestety wszyscy użytkownicy (nazwijmy ich PoweUsers) po stronie klienta mają problem. Długi czas przesyłu informacji oraz zrywanie połączenia podczas transferu plików (nawet małych - do 2MB).
Transfer na serwerze nie dochodzi nawet do 10% w szczycie. Wykorzystanie ramu oraz procesora serwera - minimalne. Ze swojej strony (nie korzystając z ich IP) nie mam żadnych problemów (sprawdzałem w 10ciu lokalizacjach).
W najbliższych dniach będę u klienta i będę miał dostęp przez ich sieć.
Jakie testy mogę przeprowadzić? czego szukać? jakieś wasze pomysły?
erix
22.02.2011, 11:30:13
No szczegółów podałeś tyle, co nic.
Zwłaszcza dotyczących infrastruktury sieciowej - łączenia, protokołów, systemów operacyjnych, etc. Z pustego i Salomon nie naleje.
TomASS
22.02.2011, 12:08:05
Wszystko idzie przez www.
Systemy operacyjne po stornie klientów to Windows XP, przeglądarki IE6/7/8.
Serwer
# LiteSpeed
# Wersja klienta MySQL: 5.0.51a
# Linux
Co jeszcze chciałbyś wiedzieć?
erix
22.02.2011, 12:39:53
Cytat
łączenia, protokołów
odnośnie:
Cytat
Wszyscy użytkownicy klienta, pomimo, że są rozproszeni po Polsce (5 lokalizacji), korzystają z jednego IP zewnętrznego.
Skąd mamy wiedzieć, jakiej wirtualizacji połączeń używają? VPN/VLAN często dają popalić i na mój nos, zacząłbym w tym szukać przyczyny.
TomASS
22.02.2011, 13:18:08
Cytat
Skąd mamy wiedzieć, jakiej wirtualizacji połączeń używają? VPN/VLAN często dają popalić i na mój nos, zacząłbym w tym szukać przyczyny.
Też to bym obstawiał - tylko jak ja to mogę sam zdiagnozować?
erix
22.02.2011, 15:36:23
Niczego Ci nie podpowiem, jeśli nie będę wiedział, z jakiego rozwiązania korzystasz.
TomASS
22.02.2011, 18:32:06
VPN
erix
22.02.2011, 19:22:41
Mam ciągnąć za język...?
Forwardowanie na routerach aktywne? Jaka autoryzacja? Co tracert pokazuje dla hosta docelowego dla VPN (nie wewnątrz sieci)?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.