Witam serdecznie...
Jak w temacie i opisie... Prosiłbym o podanie lektury (dosłownie z caluśką dokumentacją) z MySQL oraz PostgreSQL... Chodzi mi tu strukturę, zapytania, relacje oraz inne tego typu sprawy gdzie są krok po kroku ładnie opisane... Nie szukam manual-ów po sieci bo tam co strona to inny geniusz a na oficjalnych stronach znajduje jedynie anglojęzyczne tłumaczenia co nie daje 100% pewności że dobrze zrozumiałem znaczenie zapytań oraz pełnej ich skuteczności. Wiem że najlepsze lektury spod heliona wychodzą i najlepsze tłumaczenia ale nie mogę się jakiegoś unikatu doszukać... Powiem szczerze że oba silniki bazodanowe znam na poziomie średnio-zaawansowanym ale sądzę iż nie znam skuteczności większości zapytań jakie one za sobą ciągną... Projektuje bazy danych ale chce się nauczyć bardzo zaawansowanej optymalizacji kodu.
Pozdrawiam...
Do Administracji: Proszę nie zamykać tematu oraz nie przekładać go ponieważ tutaj przewraca się najwięcej ludzi nowych. Może ktoś akurat zahaczył na jakąś interesującą lekturę i pomoże mi w problemie... Jeśli będą jakieś problemy co do tematu to proszę najpierw kierować je na PW aby temat nie stracił ciągłości...
Ps. Nie kierować mnie na MANUALE itp bo mam je już dawno za sobą... Chce uzyskać nazwy książek które mają bardzo dokładnie opisane struktury silników bazodanowych MySQL i PostgreSQL...