Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeładowanie podstrony w div - problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hubson87
Witam,

Mam stronke skladajaca sie z plikow .php. Na stronie gownej index.php mam div #tresc w której otwieram podstrony metoda znaleziona na tym forum:

1. <div id="tresc">
  2. <?php
  3.  
  4. $page = (isset($_GET['page']) ? $_GET['page'] : "");
  5.  
  6. $name = "$page.php";
  7.  
  8. if(file_exists(basename($name)))
  9. {include($name);}
  10. else
  11. { echo'Wybierz operacje'; }
  12. ?>
  13. </div>
  14. </div>

oraz linki do podstron np.
  1. <a href="?page=klient">Klienci</a>

Teraz na podstronie klient.php (otwieranej w div #tresc) wyswietlam sobie rekordy z bazy danych w formie tabeli. Do nagłówków tabel przypisane są linki po których kliknięciu tabela ma być sortowana.
Np.

1. echo "<th scope='col'><b><a href=$PHP_SELF?order=k.nazwa&sort=desc>Nazwa</a></b></th>";

Niestety nie wiem jak zrobić, żeby przeładowana podstrona otwiertała się wewnątrz diva #tresc. Na chwile obecna po kliknieciu w naglowek (link) strona nie jest odnajdywana. Wynika to zapewne z faktu,że adres podstrony zmienia się o wartość np. ?order=k.nazwa&sort=desc. Ma ktoś może jakiś pomysł jak to rozwiązać? Z góry dzięki za wszelką pomoc.
wewior
Jesli dobrze rozumiem to chcesz żeby tylko w ramach DIV'a przeladowywała się treść a reszta nie? W takim wypadku myślę, że AJAX będzie bardziej odpowiedni.
Bo w tym momencie tylko wyświetlasz treść w ramach tego DIV'a a kliknięcie w linka przeładowuje Ci całą stronę.

A jeśli chodzi o adres strony to oczywiście musisz pamiętać żeby dodawać do linkow np: ?page=$_GET['page']
hubson87
Zrobiłem to teraz przy użyciu javasript:ajaxpage i sortowanie działa ok. Jednak teraz z kolei pojawia się problem z formularzem. Już nawet pisałem o tym tutaj. Także jak nie jedno to drugie. Jakieś pomysły?
cudny
Cytat(hubson87 @ 11.03.2011, 15:49:54 ) *
Zrobiłem to teraz przy użyciu javasript:ajaxpage i sortowanie działa ok. Jednak teraz z kolei pojawia się problem z formularzem. Już nawet pisałem o tym tutaj. Także jak nie jedno to drugie. Jakieś pomysły?

Zainstaluj w firefoxie sobie firebug i zobacz co ci tam wysyła, wyświetl sobie print_r($_POST) i zobacz jakie dane otrzymujesz, tak w ciemno z kawałeczkiem kodu to ciężko strzelać co jest nie tak.
Ja do ajaxa używam jquery, jest łatwe i przyjemne, polecam o ile dobrze operujesz w javascript, oblookaj metodę $.ajax()
hubson87
Kurcze juz sam nie wiem. Nie znam sie na ajxie. Musze wykonac pewna prace do szkoly. Najwazniejsza jest w tym przypadku obsluga bazy. Potrzebuje jakiegos narzedzia ktore bedzie mi ladowalo wszystkie dane na 1 div niezaleznie czy sa to wyswietlane tabelki, formularze i wyniki formularza (np dodano takie i takie dane). Co metode wybiore to cos sie wysypuje. Wiem ze moge po prostu skopiowac index i wklejac wszystko w srodek ale wolalbym cos bardziej eleganckiego. Moze jakis przyklad albo cos?

Znalazłem rozwiązanie snitch.gif Jakby kogoś interesowało to proszę
cudny
Trzeba było powiedzieć, że to chodzi o taką pierdołę tongue.gif Ja tu myślałem że masz problemy z pojęciem AJAX'a a tu include biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.