Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczny tytul
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kunass2
To jest kod w ktorym chce zeby mi dzialal dynamiczny tytul
  1.  
  2.  
  3. <?php
  4. if (isset($_GET['id']))
  5. {$wiersz = mysql_fetch_object($result);
  6.  
  7. echo $wiersz ->autor;
  8. echo $wiersz->tytul;}
  9.  
  10. elseif (isset($_GET['zm']))
  11. { $zlote_mysli = mysql_fetch_object($result);
  12.  
  13. echo $zlote_mysli->autor;
  14. echo $zlote_mysli->tresc;}
  15.  
  16. elseif (isset($_GET['tp']))
  17. { $zlote_mysli = mysql_fetch_object($result1);
  18.  
  19. echo $zlote_mysli->type;
  20. }
  21.  
  22. </title>

To jest kod ktory pokazuje moj kod ktory dziala bardzo dobrze, ale nie wspolpracuje z tytulem. Jak ustawic zmienne w <title> zeby to zadzialalo?

1.  
  2.  
  3. <?php
  4. require "connection.php";
  5. connection();
  6.  
  7. $result = mysql_query("SELECT * FROM wiersz WHERE id = {$_GET['id']}")
  8. or
  9. $result = mysql_query("SELECT * FROM zlote_mysli WHERE id = {$_GET['zm']}")
  10. or
  11. $result1 = mysql_query('SELECT * FROM zlote_mysli WHERE rodzaj = "' . mysql_real_escape_string($_GET['tp']) . '"');
  12.  
  13.  
  14. if (isset($_GET['id']))
  15. {
  16.  
  17. $wiersz = mysql_fetch_object($result);
  18.  
  19.  
  20.  
  21. }
  22.  
  23. elseif (isset($_GET['zm']))
  24. {
  25.  
  26. $zlote_mysli = mysql_fetch_object($result);
  27.  
  28.  
  29. }
  30. elseif (isset($_GET['tp']))
  31. { $zlote_mysli = mysql_fetch_object($result1);
  32. do {
  33. }
  34. while( $zlote_mysli = mysql_fetch_object($result1));
  35.  
  36. }
  37. else
  38.  
  39. echo "";
  40. ?>
  41.  
  42.  
  43.  

Mam taki skrypt, w miejscach gdzie jest echo wypisuje dane z tabeli, wszystko dziala, ale chcialbym jeszcze w zaleznosci od zmiennej Get dynamicznie zmieniac tytul strony. Jak to zrobic? Probowalem podlaczac zmienne. Kod php mam w htmlu jako jedna czesc... No i w tytule nie moge ich wykorzystac. Wydaje mi sie ze to jest kwestia zasiegu zmiennych: global, public itd... Powiecie mi jak to wykorzystac i zmodyfikowac?[indent][/indent]
AndyPSV
1. za duzo kodu
2. co rozumiesz poprzez "dynamiczny tytul"?
Mod4Tech
Zgodzę się z Andy za dużo kodu i co rozumiesz pod znaczeniem dynamiczny tytuł. Jeśli to ,że chcesz mieć w każdej stronie taki sam tytuł a jak będziesz go chciał zmienić to żeby wszystkie na raz . To czy nie lepiej użyć Smart'ów??
kunass2
nie, nie, nie...w bazie danych mam 2 tabele o atrybutach: (id, autor, tytul, tresc) oraz (id, type, autor, tresc) Za pomoca kodu php i 3 zapytan SQL wyciagam i wyswietlam po jednym wierszu z jednej albo drugiej tabeli. Teraz chcialbym, zeby w tytule strony trescia byl ( autor oraz tytul) lub (type oraz tytul) tego elementu co jest wlasnie wyswietlony za pomoca zmiennej GET. Rozumiecie?
AndyPSV
1. robisz tylko jedno zapytanie
2. dane wyswietlasz za pomoca var_export();

1. $q = mysql_query('SELECT * FROM tabela WHERE id = '.$_GET['TWOJA_ZMIENNA'].' LIMIT 1'); if(mysql_num_rows($q) > 0) $r = mysql_fetch_array($q);
  2.  
  3. echo '<pre>'; var_export($r);

---

3. znajdz sobie kogos (nawet online) kto zna PHP i by pomagal ci caly czas w jakis drobnych sprawach (czyt. podstawowych)
kunass2
problem w tym ze tamtych zapytan musze miec 3... bo musze miec 3 zmienne i inne warunki selekcji. To co napisales mam poprostu wstawic miedzy <title></title>? dzieki za pomysl... chcialbys mi pomagac?wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.