Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ścieżki względne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Looozak
Napotkałem pewien problem. Mianowicie tworząc stronę chcę nieco zmienić jej architekturę. Posiadam dwa pliki, załóżmy góra.php i dół.php . Do tej pory używałem funkcji include a między nią przez funkcję GET wrzucało odpowiedni plik ze stroną. Lecz adresy typu ?user=user1 nie wyglądają zbyt dobrze. Dlatego postanowiłem to zmienić tak aby było np: adresstrony.pl/user/user1 . Problem w tym, że od drugiego poziomu musiałbym już dodawać ../../ i wczytany plik css nie odczyta obrazków gdyż są wyżej. A tworzenie osobnego pliku css dla każdego poziomu nie wchodzi w grę. Czy jest jakiś inny sposób aby uzyskać taki efekt ? Może da się jakoś przejść od razu na samą górę strony? Oczywiście adresy url nie działają przy include ... Proszę o pomoc.
cycofiasz
Przy mod_rewrite należy używać albo linków bezpośrednich albo wstawić znacznik <base> w nagłówku strony.
Looozak
No dobrze. Ale po wpisaniu w includa linku bezpośredniego to mi to nie zadziała. A przez <base> to jest to samo. Z tego co wiem w ogóle z URL nie da się includować bo to byłoby niebezpieczne.. Po includzie przy linku bezpośrednim:

1. Warning: include() [function.include]: URL file-access is disabled in the server configuration in

Być może źle zrozumiałem Twoją wypowiedź, jeśli tak to rozjaśnij mi to jeśli możesz.

Problem aktualny sad.gif
cycofiasz
Sposóbu includowania nie trzeba zmieniać przy użyciu mod_rewrite. No chyba że chcesz to zrobić bez użycia mod_rewrite...
mat-bi
a RewriteBase?
Looozak
Mat-bi, mógłbyś mi trochę to rozjaśnić. Bo nie znalazłem na forum nic więcej na ten temat, poza tym do czego to służy. Jak tego użyć i jeśli mógłbym prosić jakiś przykład.

// edit

Problem już rozwiązany. Jakby ktoś miał ten sam problem odpowiedź znalazłem w tym linku
Dziękuje i pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.