Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przyjazne adresy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcwars
Mam problem z plikiem .htaccess:
"RewriteEngine on
DirectoryIndex index.php
RewriteBase /url-test/
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9]+)/([a-zA-Z-_0-9]+)/([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ index.php?id1=$1&id2=$2&id3=$3 [L]
RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9]+)/([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ index.php?id1=$1&id2=$2 [L]
RewriteRule ^([a-zA-Z-_0-9]+)/?$ index.php?id1=$1 [L]"

Nie rozumiemy jego działania, tzn. czy podstrony w stosunku do index.php muszę nazwać index.php i umieścić w osobnych podfolderach typu galeria, kontakt itp? Jaka musi być struktura budowy strony?
Czy w każdym z tych folderów muszę wstawić plik .htaccess z osobno ustawionym "DirectoryIndex..." na nazwę katalogu?
I ostatni problem- jak zrobić, żeby adresy wychodziły www. nazwadomeny. pl/1-2-3 albo www. nazwadomeny .pl/1.2.3 - w którym miejscu to ustawić w RewriteRule?
Fifi209
Lekturka do przeczytania
marcwars
Niestety lektura nie wyjaśnia moich problemów, natomiast zawartość opisuje różne teoretyczne aspekty bez praktycznych przykładów.
Wciąż nie wiem, czy powinienem podstrony umieszczać w podkatalogach jako galeria/index.php czy np. jako galeria.php w folderze głównym, czyli tam gdzie jest główny index.php.
Poza tym nie rozumiem jak przepisywać zapytania do adres typu www.domena.pl/galeria-z-wakacji... Szukam raczej prostych przykładów.
nospor
Hmm... to ja może zaproponuję alternatywę. Zamiast grzebać się w htaccess i męczyć z regułkami, można to zrobić wszystko w php
http://nospor.pl/ladne-urle.html

Cytat
Wciąż nie wiem, czy powinienem podstrony umieszczać w podkatalogach jako galeria/index.php czy np. jako galeria.php w folderze głównym, czyli tam gdzie jest główny index.php.
Nie. Wszystko ma być sterowane przez jeden index.php. W zależnosci od modułu masz tylko ładować co innego.
Przykład z różnymi modułami podałem w arcie co dałem ci linka - jest tam paczka z przykładem do ściąnięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.