Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] 1.4 Zmienna liczba walidatorów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Juzek
Witam.
Na podstronie mam formularz z możliwością dodawania kolejnych pól (np. emaile). Po kliknięciu na link "dodaj następny" pojawia się kolejny input na następny adres. Chciałbym sprawdzić poprawność danych wpisanych do tych formularzy. Zaznaczam, że ilość wysłanych formularzy jest różna.

Dziękuję za rady, wracam na Google.

Pozdrawiam.
destroyerr
Fajnie, że się pochwaliłeś, ale dalej nie wiemy jaki masz problem? Pomocne mogą być metody sfForm[Propel|Doctrine]::embedRelation().
Juzek
Problem z walidacją formularza ze zmienna ilością pól.
Gribo
Też nie rozumiem jeśli pojawia się kolejny input a w bazie masz tylko jedno pole na dane, to jak chcesz to zapisać ?
Juzek
Postaram się to przedstawić inaczej.

Mam formularz:

1. <form ....>
  2. <inputy .... name="imie" />
  3. <inputy .... name="em_1" />
  4. </form>

Po kliknięciu "Dodaj następny Email" formularz wygląda tak:

1. <form ....>
  2. <inputy .... name="imie" />
  3. <inputy .... name="em_1" />
  4. <inputy .... name="em_2" />
  5. ...
  6. <inputy .... name="em_n" />
  7. </form>

Jak z pewnością większość z Was zauważyła w bazie zachodzi relacja jeden do wielu (jedno "imie" do wielu maili) czyli tyle ile zostało utworzonych i wypełnionych <inputy .... name="em_ ... " /> tyle wpisów doda się do tabeli z mailami.

Chciałbym sprawdzić poprawność wpisanych adresów. Zaznaczam, że nie jest znana ilość <inputy .... name="em_ ... " /> gdyż tworzą się one na podstronie przy pomocy jQuery a nie znajdują się w zmiennej $form przekazywanej do partialu/a.

Mam nadzieje, że to Was przybliży do zrozumienia.

Pozdrawiam.
Crozin
1. email[0], email[1], ..., email[n] a nie jakieś tam podkreślenia.
2. Dzięki temu jesteś w stanie bardzo łatwo dostosować formularz nadpisując chociażby metodę submit
  1. for ($i = 0; $i < count($this->data['email']); $i++) {
  2. $this->addField(...);
  3. $this->addValidator(...);
  4. }
Jest 2 w nocy, a Symfony już trochę nie używałem i pewnie nazwy pomieszałem, ale chodzi o koncepcję. Bo z tego co pamiętam Sf1.4 nie miał koncepcji "kolekcji" i "walidatorów kolekcji" jako takich.
Juzek
Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.