Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obsługa zdarzeń formularzy, proszę o pomoc !
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Aran
Witam. Jestem laikiem w temacie JS i mam problem mianowicie taki, że nie potrafię napisać obsługi zdarzenia w osobnym pliku js. mam zwracaną cały czas wartość null...

funkcja w pliku formularz.js:

function czysc(){
p = document.getElementById("name1");
p.innerHTML = "";
}

pole1 = document.getElementById("name");
pole1.onfocus = czysc;

fragment kodu HTML do któego odnosi się skrypt:
...
<input type="text" id="name" name="name" size="30" value=""><a id="name1"></a></br>
...

w sekcji <head> zadeklarowałem odniesienie gdzie jest plik js. całe sprawdzanie formularza mi działa poprawnie, gdy onFocus użyję bezpośrednio w polu tekstowym, ale kiedy chcę oczyścić kod html i przenieść obsługę zdarzeń do tego samego pliku co funkcje, to coś nie działa ;/ Proszę o pomoc! dziękuję!
NEO.pl
name1 != name
Aran
Przecież wiem, że inne, bo ma być inne. pole "name" jest polem tekstowym formularza. Inne funkcje, które niewkleiłem tu (są sprawne) ustawiają w znacznikach <a> o id= NAME1 komunikat, że użytkownik źle uzupełnił pole formularza. i tak ostatni skrypt po wykryciu funkcji zdarzenia w polu "name" ma wyczyścić zawartość pomiędzy znacznikami <a>.
kamil4u
Prawdopodobnie chodzi o to, że DOM jeszcze nie został załadowany,a Ty próbujesz się dostać do elementu. Użyj zdarzenia (on)load lub innych. I koniecznie spr. co pokazuje konsola błędów JS.

Powtarzam: DOM musi być załadowany!
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.