Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]zagnieżdżanie transakcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
harvesterix
Witam

Zastanawiam się nad tematem transakcji, a dokładniej nad ich zagnieżdżaniem.
W modelu obiektu propela w metodzie save() używana jest transakcja i teraz w jednej z akcji projektu chcialbym uzyc transakcji ktora bedzie obejmowala modyfikacje, zapis(tu jest to zagniezdzenie) kilku różnych obiektów (czyli albo zapisza sie zmiany we wszystkich albo w zadnym obiekcie). Czy transakcje w metodzie save nie popsują mi mojej dużej transakcji? Wiem ze mam do poczytania o transakcjach smile.gif

Dobra zdążyłem zobaczyć że zgnieżdżanie działa mam natomiast inne pytanie w różnych przykładach widziałem różne sposoby pobierania połączenia z Propela :
Kod
$con = Propel::getConnection();
lub np
Kod
$con = Propel::getConnection(EventPeer::DATABASE_NAME);
są jeszcze przykłady z większą liczbą przekazywanych argumentów, czy wie ktos czym sie te wywolania roznia (co to za parametry)?
l3l0
Witam,

Informacje można znaleść w dokumentacji API propela http://www.propelorm.org/docs/api/1.3/runt...odgetConnection

1. /**
  2.   * Gets an already-opened PDO connection or opens a new one for passed-in db name.
  3.   *
  4.   * @param string $name The datasource name that is used to look up the DSN from the runtime configuation file.
  5.   * @param string $mode The connection mode (this applies to replication systems).
  6.   *
  7.   * @return PDO A database connection
  8.   *
  9.   * @throws PropelException - if connection cannot be configured or initialized.
  10.   */
  11. public static function getConnection($name = null, $mode = Propel::CONNECTION_WRITE)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.