Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Tworzenie przedmiotów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lethys
Witam,

Chcę w swojej grze zrobić opcję zdobywania przedmiotów. Zależy mi aby każdy przedmiot był inny poprzez nazwę oraz zadawane obrażenia.

Wyjaśnię o co mi chodzi:

nazwa1

smoczy
trujący
jadowity
zdradziecki
hipnotyczny

nazwa2

rewolwer
pistolet
karabin

I chcę zrobić aby przy zdobywaniu przedmiotu nazwa była losowana. Czyli jeden gracz dostanie smoczy pistolet a drugi hipnotyczny karabin.

tylko teraz pytanie jak to rozwiązać. Myślałem o użyciu po prostu 2 baz danych z tymi nazwami. Przy zdobywaniu będzie losowana nazwa a następnie broń będzie dodawana do bazy 3, gdzie będzie przypisana konkretnemu graczowi.

Ale pytanie czy takie rozwiązanie będzie optymalne? Czy może zrobić to w jakiś inny sposób?
askone
Cytat
Myślałem o użyciu po prostu 2 baz danych z tymi nazwami

Rozumiem, iż masz na myśli 2 tabele w bazie...

Co do rozwiązania to można by to rozwiązać następująco:

• w pierwszej tabeli typy broni: rewolwer, karabin, pistolet
  • w drugiej tabeli typy modyfikatorów: smoczy, trujący, jadowity, zdradziecki, hipnotyczny
  • w tabeli gdzie będziesz zapisywał informacje o broniach graczy wystarczą dwie kolumny: Typ_broni_id, Typ_modyfikacji_id

Dzięki takiej strukturze w prosty sposób możesz pobrać nazwę danej broni gracza. Ponadto jeśli rozszerzysz tabele z typami i modyfikatorami o jakąś wartość obrażeń to szybko też zróżnicujesz obrażenia zadawane przez każdą broń

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.