Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] SF + PHPUnit problem z kaszą
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
wdev
Witam,

Od pewnego czasu nie mogę dojść do porozumenia z PHPUnit. Otóż od włączenia opcji --process-isolation, jeśli brakuje cache, to PhpUnit się wywala z mnóstwem błędów

Kod
Fatal error: Using $this when not in object context in /home/marek/dev/genesis/cache/frontend/test/config/config_config_handlers.yml.php on line 5

Call Stack:
    0.0005     787704   1. {main}() -:0
    0.0708   11497952   2. require_once('/home/marek/dev/genesis/cache/frontend/test/config/config_config_handlers.yml.php') -:118

Niestety nie mogę wyłączyć tej opcji, jest konieczna do zrobienia testów funkcjonalnych przy wielu aplikacjach... Ma ktoś może pomysł jak w takim razie wygenerować cache z linii komend? Albo jak w inny sposób uruchomić PHPUnit, żeby się nie sypał? Czy może jest to błąd mojego bootstrapu? Dodam, że jest bez różnicy, czy użyję pluginu sfPHPUnit2Plugin, czy uruchamiam czystego PHPUnit...

Z góry dzięki za pomoc
l3l0
Witam,

Jaką wersję PHPUnita używasz?
Czytałem gdzieś że w symfony 1.x są problemy z PHPunitem i "--process-isolation" w wersjach poniżej 3.4.
wdev
No niestety, to najnowszy PHPUnit, ale problem już jakoś został rozwiązany. Pomogło dorzucenie:
Kod
$this->setPreserveGlobalState(false);

w funckcji run() boostrapera. Szkoda tylko, że spowolniło go to jeszcze bardziej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.