Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Hosting - miesięczny transfer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Goldunube
Witam,

na swojej stronie chciałbym wykorzystać zewnętrzną aplikację, która umożliwia odtworzenie i nagranie krótkiego klipu video przy pomocy kamerki internetowej.
Dzięki takiemu rozwiązaniu, chciałbym zarejestrowanym użytkownikom dać możliwość nagrywania klipu o charakterze autoprezentacji swojej osoby. Wszyscy inni użytkownicy mogliby dzięki temu po wejściu na profil danego użytkownika, obejrzeć jego klip.
Jeżeli dobrze rozumiem dokumentację dołączoną do tej aplikacji, wszystkie nagrania są zapisywane na serwerach developera aplikacji, natomiast użytkownik otrzymuje jedynie unikatowy kod, dzięki któremu możliwy jest dostęp do nagranego przez niego klipu.
Zatem ja będę przechowywał w bazie danych tylko unikatowe kody użytkowników.
Z tego co się orientuje oferowane przez firmy hostingowe limity transferów, polegają na (najczęściej) miesięcznym limicie ściągniętych / wysłanych danych.

Prosiłbym o poprawienie mnie jeżeli źle to rozumiem:
Jeżeli wykorzystam wyżej opisane przeze mnie rozwiązanie do swojej strony, to w momencie gdy jakiś użytkownik będzie odtwarzał "n" klipów użytkowników, nie spowoduje bardzo szybkiego wykorzystania przyznanego mi miesięcznego limitu transferu ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Serdecznie pozdrawiam i przy okazji życzę zdrowych wesołych świąt Wielkanocnych smile.gif
Adam K.
bercow
Transfer w firmach hostingowych to inaczej "pakiet ruchu z/do sieci Internet" @home.pl. A wiec jezeli, w swojej badzie bedziesz mial same unikalne kody, to transfer bedzie maly, jezeli bedziesz wysylal video, transfer juz maly nie bedzie. Jezeli user nagrywa cos, dajmy na to za pomoca flash, to i tak musi je wyslac na swerwer, a wiec juz jest to licozne z transferu. Jezeli user bedzie odtwarzal 'n' klipow, to kazdy klip bedzie lecial w transfer, ale nie rozumiem troche "odtworzenie .... krótkiego klipu video przy pomocy kamerki internetowej. " jak chcesz odtwarzac cos za pomoca kamerki ?
Goldunube
Sorrki nie umiałem się lepiej / jaśniej wyrazić. Oczywiście chodzi o nagranie klipu przy pomocy kamerki internetowej i odtworzeniu nagranego klipu na stronie przy pomocy flash player'a.

Wszystko co napisałeś jest dla mnie zrozumiałe i dokładnie tak samo to pojmuję. Jednakże chciałbym się upewnić zanim dodam tą funkcję do swojej strony. Według przewodnika dołączonego do tej aplikacji działa ona w ten sposób, że ja na swojej stronie umieszczam tylko taki przykładowy kod:

1. <object id="nimbb" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="320" height="240" codebase= "http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/swflash.cab">
  2. <param name="movie" value="http://player.nimbb.com/nimbb.swf?guid=XXXXXXXXXX&lang=en" />
  3. <param name="allowScriptAccess" value="always" />
  4. <embed name="nimbb" src="http://player.nimbb.com/nimbb.swf?guid=XXXXXXXXXX&lang=en" width="320" height="240" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.adobe.com/go/getflashplayer">
  5. </embed>
  6. </object>

dzięki temu użytkownik odwiedzający moją stronę jest w stanie nagrać swój klip video.
Każde nagranie otrzymuje swój własny ID, który jest zwracany użytkownikowi po zakończeniu nagrywania. Fizycznie, klip umieszczany jest nie na serwerze wykupionym przeze mnie tylko na serwerze autora tej aplikacji. Chcąc odtworzyć nagrany klip, trzeba wysłać do serwera autora aplikacji "zapytanie" z podanym ID klipu.
Nie poleci to chyba w mój transfer bo przecież tych klipów nie ma bezpośrednio na serwerze wykupionym przeze mnie. Ja tylko na swojej stronie przy pomocy PHP zamieszczam polecenie: "odtwórz klip www.serwer_aplikacji/video.swf?ID=xxxxxxx"
Dobrze to rozumiem?
sadistic_son
Dobrze rozumiesz. To wszystko można już wydedukować po tym kodzie co podałeś. Aplikacja z serwera zewnętrznego jest zawarta w tagu object. To coś jak mapy google. Możesz ustalić sobie dowolny punkt lub trasę, wygenerować link i umieścić na swojej stronie jako object lub iframe. Mapka znajduje się na Twojej stronie ale to nie oznacza, że masz na swoim serwerze całe google earth prawda?
Goldunube
Super, bardzo wszystkim dziękuję za szybką i fachową pomoc. Temat do zamknięcia.

Serdecznie pozdrawiam
Adam K
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.